Islamska država digla u zrak antički hram u Palmiri

žihadisti skupine Islamske države nanovo su se okomili na svjetsko arheološko blago dignuvši u zrak slavni hram antičkog grada Palmire u Siriji, svrstan u baštinu čovječanstva, objavljeno je u ponedjeljak.

Prije manje od tjedan dana ekstremistička skupina odrubila je glavnu nekadašnjem šefu za starine u Palmiri Haledu al-Asadu, 82-godišnjaku, poznatom u čitavom svijetu po poznavanju tog jedinstvenog antičkog mjesta, prenosi Hina.

IS je već uništio nekoliko arheoloških dragulja u Iraku a u svibnju se domogao Palmire, nazvane “biserom pustinje”, izazvavši veliku bojazan UNESCO-a i međunarodne zajednice.

“IS je danas postavio veliku količinu eksploziva u hram Baal-Šamin i aktivirao ga. Zdanje je velikim dijelom uništeno”, izjavio je u nedjelju Mamun Abdulkarim, glavni direktor za starine i muzeje u Siriji.

Istaknuo je da je “uništen zatvoreni dio hrama te da su se okolni stupovi urušili”.

Hram Baal-Šamin počelo se podizati 17. godine a potom ga je povećao i uljepšao rimski car Hadrijan 130. Baal je božanstvo koje se štovalo diljem antičkog Bliskog istoka.

“Naša najmračnija predviđanja nažalost se ostvaruju”, rekao je Abdulkarim.

Džihadisti “su izveli smaknuća u antičkom kazalištu, u srpnju su uništili čuveni kip lava koji se nalazio na ulazu u muzej u Palmiri, te su muzej pretvorili u sud i zatvor. U utorak su ubili nekadašnjeg direktora za starine”, zaključio je on.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Koji komentar iznad.Izjednačavaš neke stvari koje se ne mogu izjednačit.Namjere su ti kretenske.Hoćemo li ići do mezozoika,dinosaurusa i tražit dlaku u jajetu svemu i svačemu?Ove treba svijet po kratkom postupku izbrisat s lica zemlje ili će problemi iz dana u dan rasti.Pustiti ih na Zagreb da ode Katedrala,bili to trebalo mangupe?Pustiti ih na naš Brijeg,jeli?Neće ići momak .Nisu oni još kušali pelin.Pelin ih čeka.

Komentiraj: