Iskrenje dalekovoda uzrokovalo veliki požar kod Makarske?

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je u ponedjeljak vatrogasce koji će već treću noć provesti na požarištu u Makarskom primorju, gdje je dosad izgorjelo preko 450 hektara površine, naglasivši kako se i u ovoj akciji “hrvatsko vatrogasno srce pokazalo velikim”.

“Ima puno umornih, no veliko hrvatsko vatrogasno srce ovdje se opet pokazalo velikim”, izjavio je Tucaković za Dnevnik Nove TV na požarištu iznad Makarskoga primorja.

Izvijestio je da je vatrogasno zapovjedništvo u večernjim satima obavilo izmjenu ljudstva novim snagama, pa će tijekom noći na požarištu dežurati oko tristotinjak ljudi (tijekom dana bilo ih je oko 450 s desetak vozila). “Oni će dežurati cijelu noć i neće se nitko pomaknuti do sutra, dok god se ne donese pravovaljana odluka”, rekao je.

Istaknuo je kako se jutros odigravala “prava drama” kod Tučepa, gdje su se vatrogasci nakon cjelodnevnoga gašenja u nedjelju i neprospavane noći odmah ranom zorom uključili u gašenje novog požara, te tako nastavili tijekom cijelog dana. Posebne pohvale uputio je sustavu vatrogasnoga zapovijedanja, “koji je napravio jedan veliki posao”.

Hrvatsko vatrogasno srce još jednom se pokazalo velikim

Upitan što treba vatrogascima na terenu, Tucaković je odgovorio kako su im potrebna nova oprema i vozila, jer “toga nikad dosta”. “To je ono na čemu treba poraditi u narednom razdoblju, jer vatrogasci su jedan brend Republike Hrvatske i pružaju veliku sigurnost svim građanima, ne samo u požarnim, nego i u svim drugim intervencijama, svemu onom što je potrebno jedinicama lokalnih i područnih samouprava. Za sve ono što rade na cjelokupnom području RH, vatrogasci zaslužuju veliko priznanje svih građana”, poručio je.

Brigadni general Tuškan: Trenutno na požarištu 100 vojnika

U Dnevniku Nove TV gostovao je i brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Operativnoga središta koje je u gašenju ovog požara angažirano u zračnoj (kanaderi, airtraktori i helikpoteri) te pješačkoj komponenti.

Nakon što jučer i danas prijepodne zbog bure nisu mogli djelovati, poslijepodne su se u gašenje uključila i četiri kanadera te uvelike pomogla u lokaliziranju požara, rekao je Tuškan. Dodao je da Oružane snage, uz trenutno angažiranih 100 vojnika, njih još 120 imaju u pripravnosti te će također biti uključeni u gašenje bude li to potrebno, odnosno pozove li ih vatrogasno zapovjedništvo.

Pohvalio je suradnju s vatrogascima te lokalnim stanovništvom. “Zahvaljujem svim vatrogasnim snagama, i dobrovoljnim i profesionalnim, koji su iznijeli najveći teret i obranili Tučepe, Podgoru i Makarsku u ove dvije noći kad zračne snage nisu sudjelovale. A tijekom dana, zajednički radimo s lokalnim vatrogascima i stanovništvom i nadamo se da će ta operacija biti uspješna, a već je i sad uspješna”, naglasio je Tuškan.

Nova TV izvijestila je i da službenih informacija o uzrocima velikoga požara u Makarskom primorju još uvijek nema, ali da se od vatrogasaca na terenu neslužbeno može čuti da bi uzrok moglo biti iskrenje dalekovoda.

(Hina)


1 komentar

  • Kod nas se to ne desava.Elektroprivreda HZHB poslje svakih izbora primi po par stotina djelatnika i oni to sve odrzavaju kako treba nema sanse za pogresku.Da su cesce izbori neznam sta bi bilo morali bi uvozit radnu snagu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.