Iranski predsjednik: “Mir s Iranom je majka svih mirova, rat s Iranom je majka svih ratova”

Rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je u utorak iranski predsjednik Hasan Rohani, još jednom upozorivši da prolaz tankera Hormuškim tjesnacem možda neće biti siguran.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine odlučio istupiti iz povijesnog ugovora što ga je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je Rouhani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa protiv kojeg je SAD uveo sankcije 31. srpnja.

Ako SAD želi pregovore s Iranom onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rohani ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu. Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog ršenja pomorskog prava.

To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas, naglasio je Rohani.

Oko petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana. Iranska revolucionalra garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.

(Hina)


5 komentara

  • Sadam je tako pricao i burecio i kako zavrsi… Rat nikome dobrog nije donio. Zato o njemu ne treba ni pricati i prizivati ga…

  • Iran ima vojnika koliko i Njemačka u II Svjetskom ratu – 20 milijuna. Imaju relativno dobro naoružanje i neiscrpni logistički centar u Rusiji i Kini. USA nemaju snage udariti na takvu silu, a ubadati izdaleka iz aviona i sa brodova koji su van dometa trenutnih raketnih sustava ne znači da će tako i ostati. Izrael bi bio direktno ugrožen i jedino mu preostaje bacanje atomskih bombi na Iran. Veća imamo nagovještaj slične, ako ne i veće krize u odnosima Indije i Pakistana zbog Kašmira, koje im je ostavio Englez u svome naslijeđu i povlačenju iz Indije. Arapski svijet, izuzev Sirije, Jemena, Katara bio bi protiv Irana, u stvari samo SA kao USA saveznik.

  • MENI JE IRAN OSOBNO DRAG ALI AKO OVAKO NASTAVE AMERIKANCI ĆE IH SASADITI ZA SLJEDEĆIH DVADESET GODINA.NEĆE NI ZNATI ŠTO IH JE SNAŠLO.UZALUD IM JE DA IMAJU PET MILIJUNA VOJNIKA KAD ĆE IH AMERIKANCI STUĆI SA RAZDALJINE OD NEKOLIKO TISUĆA KILOMETARA.
    AMERIKANCI JEDVA ČEKAJU DA OVI IRANCI PRIJEĐU RUBIKON NAKONKOJEG NEMA VIŠE POVRATKA A TO OVI TUPSONI U TEHERANU NIKAKO NE KUŽE.
    VRATIT ĆE IH ZA NEKOLIKO MJESECI RATOVANJA U KAMENO DOBA KAO I SADAMA HUSEINA I NJEGOV IRAK.
    IZRAEL MOŽE TRLJATI RUKE I BITI MIRAN IDUĆIH 40 GODINA KAD IH AMERIKANCI PRIJEĐU UZDUŽ I POPRJEKO S TISUĆAMA RAKETA I NIŠTA TU NEĆE MOĆI NI RUSIJA A JOŠ MANJE KINA KOJOJ ĆE TO BITI VELIKA PORUKA.BUDE LI SE KINA KURČILA ONA ĆE BITI SLJEDEĆA NA TAPETU, ETO, TAKO STVARI STOJE 100%.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.