Iranci ponudili dokaze da ukrajinski zrakoplov nije pogođen – Jabuka.tv

Iranci ponudili dokaze da ukrajinski zrakoplov nije pogođen

Predsjednik Komisije za istragu nesreća iranske civilne avijacije Hasan Rizayifer poručio je da imaju uvjerljive dokaze da putnički avion Ukrainian Airlinesa, koji se srušio u Teheranu, nije pogođen i oni su spremni to podijeliti s javnosti.

Govoreći za novinsku agenciju ISNA, Rizayifer je rekao da do sada nisu došli ni do jednog dokaza ili nalaza da je avion oboren projektilom.

Imamo uvjerljive dokaze da zrakoplov nije pogođen, spremni smo ga podijeliti s novinarima i odbacujemo glasine, rekao je Rizayifer.

Tvrdi da nijedna zemlja na svijetu ne može otkriti uzrok nesreće za tako kratko vrijeme te da “strani mediji žele pokrenuti kampanju protiv Irana”.

Rizayifer se također dotakao i isporuke crnih kutija Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) navodeći da prema lokalnim i međunarodnim zakonima, crne kutije trebaju biti pregledane u zemlji u kojoj se nesreća dogodila.

Zemlja u kojoj se nesreća dogodila je donositelj odluka. Imamo priliku očitati crne kutije u Iranu i imamo objekte koje su nam potrebni da ih popravimo zbog oštećenja. Nema problema s dolaskom Amerikanaca na mjesto na kojem se analiziraju crne kutije, ali im treba odobrenje Senata da dođu, pojasnio je Rizayifer, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da su u Iranu ukrajinski dužnosnici, a da su Rusija i Francuska također najavile spremnost za slanje opreme i pomoći.

Rizayifer je dodao da ukoliko ne budu mogli popraviti crne kutije, poslat će ih u Francusku ili neku drugu zemlju koja ima mogućnosti da ih popravi i analizira.

Američki službenici tvrde, pozivajući se na obavještajne agencije te zemlje, da je ukrajinski zrakoplov oboren projektilom ispaljenim sa iranske strane.

Zrakoplov Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. siječnja nedugo nakon polijetanja s aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu.

Ranije je rečeno kako je avion pao iz tehničkih razloga, međutim, točan uzrok još nije utvrđen. Nitko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

Amerikanci tvrde: Iranci su raketom oborili ukrajinski zrakoplov

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.