Internetski portali kao paradigma hrvatskoga medijskog svjetla u BiH

Priča o ugroženosti Hrvata traje već desetljećima, isto kao i priča o kanalu na hrvatskom jeziku. Političarima su puna usta ugroženosti. Obećavaju kanal na hrvatskom jeziku, no on je imaginaran već dugo i ne nazire se rješenje problema.

Dok je FTV sa svojim silovanjem medijskog prostora i sustavnim terorom nad Hrvatima sasvim normalna pojava, bošnjačke političke elite nepostojanje kanala na hrvatskom jeziku proglašavaju vitalnim nacionalnim interesom.

Medijskoj izolaciji Hrvata, koja traje već nekoliko desetljeća, oduprli su se internetski aktivisti koji su na vrijeme spoznali moć internetskih medija i mogućnosti koje oni pružaju. Internetski mediji su na neki način donijeli demokraciju u BiH, više nego političari koji su birani na visoke dužnosti i koji su za takve funkcije uredno i masno plaćeni.

Medijsku šutnju u Hercegovini prekinuo je aktivistički portal poskok.info, koji je u svojim počecima progovarao o lokalnim temama koje su dugo gurane pod tepih. Nepotizam i korupcija lokalnih HDZ-ovih političara izašli su na vidjelo i nisu se mogli lako sakriti. Važnost Poskoka bila je u formiranju novog naraštaja mladih kolumnista (Martina Mlinarević Sopta, Ivan Šušnjar, Dalibor Milas, Tvrtko Milović…) s artikuliranim stavovima, koji su svojim kolumnama, na sebi svojstven način, opisivali sredinu i pojave koje su ih okruživale. Danas je to portal koji privlači puno posjetitelja, usmjerenih uglavnom na politička dogadanja.

Nakon posljednjih izbora u BiH, Poskok i Dnevnik.ba imali su važnu ulogu u demistifikaciji Platformaške koalicije, u kojoj su HSP i NsRZB uz pomoć visokog predstavnika zauzeli hrvatske pozicije, iako ukupno imaju 10% hrvatskih glasova. Nakon sustavnih kolumni, analiza stručnjaka i komentara pojedinaca, nelegalni predsjednik Federacije Živko Bu-dimir tražio je kontrolu nad komentarima anonimnih posjetitelja. Istina se teško može sakriti, isto kao taština i gluposti pojedinaca koji sudjeluju u velikom projektu svođenja Hrvata na status nacionalne manjine.

Žive i kvalitetne rasprave vode se na forumu portala hercegbosna.org. Razmjena mišljenja i stavova pojedinaca iz cijele BiH, ali i iz svih dijelova svijeta, vode se upravo na ovom glavnom forumu Hrvata iz BiH. Teme iz politike, ali i teme vezane za gospodarstvo, obrazovanje i male sredine uvijek su rado posjećene i komentirane.

Kako bi teme iz Posavine bile aktualne, brine se portal posavski-obzor. info, koji kroz kolumne, članke i uvijek zanimljive teme ne dopušta zaboravljanje Hrvata iz Posavine i njihove teme. Područje srednje Bosne, rijetkog multietničkog dijela BiH, pokrivaju portali artinfo.ba i sredisnjabosna.org. Jedan od najposjećenijih portala u BiH je bljesak, info s uvijek svježim informacijama.

Uz navedene portale, značajno je spomenuti portale koji pokrivaju uglavnom lokalne teme, ali i one vezane za BiH, kao što su jabuka.tv, grude-online.info, boboska.com, ljportal.com, posusje-online. info i dr.

Navedeni portali preživljavaju zahvaljujući kakvom-takvom marketingu i malim financijskim injekcijama. Zanimljivo je kako sarajevske marketinške agencije u širokom luku zaobilaze hrvatske portale. Indikativno je i kako se velike tvrtke koje su u hrvatskom vlasništvu i koje posluju na području cijele BiH ne oglašavaju na portalima koji veliku pozornost posvećuju političkom položaju Hrvata i ugrožavanju njihovih osnovnih političkih i ljudskih prava.

Budući da su portali (p)ostali glavni hrvatski medij u BiH, kad već nemamo javni televizijski servis, red bi bio da pretplata od 6 KM namijenjena FTV-u ide za internetske portale, jer da nije njih, još bismo bili u medijskom mraku i izoliranosti. Posjetite neki od navedenih portala. Neka se čuje vox populi. Kad se već ne čuje glas: Dragi gledatelji, vi pratite program hrvatske televizije u BiH.

Stanko Pralas | Moj kamen

3 komentara

  • “red bi bio da pretplata od 6 KM namijenjena FTV-u ide za internetske portale, jer da nije njih, još bismo bili u medijskom mraku i izoliranosti” … idiote. sjediš kući za kompjuterom i tipkaš(kopiraš) vijesti na grude online i želiš da ti netko uplaćuje za to 6 KM?!?! čast jabuci, abcportalu(kojeg uopće nisi ni naveo u članku) i još par portala koji dnevno osvježe svoje stranice sa barem 15 do 20 novih vijesti. ali zamisli, nađe se manijak s portala koji dnevno prekopira jednu(maksimalno 3 vijesti) i ovim člankom želi dobit “financijsku injekciju”. mrdi guzicom, pa ćeš i zaradit štogod

    • Slažem se… poskok prvi lijepi 50% vijesti s drugih portala.. više hrvatskih, a koji se manje busaju s time.. ljudi samo rade svoj posao.. a ovi neki nabrojani i imaju malo više od tog ”slabog” marketinga

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.