Internet ”prekinuo” mobilnu telefoniju u BiH

Broj korisnika mobilne telefonije u BiH je u prošloj godini smanjen za više od 85.000, odnosno 1,36 posto, što je prvi značajan pad od početka korištenja ove vrste telekomunikacijskih usluga, pokazuju podaci nadležnih institucija.

Ako se tome doda da je pad u oblasti fiksne telefonije u BiH prošle godine dodatno produbljen, dolazi se do zaključka da prijenos glasa više nije zanimljiv, već da internet i njegove aplikacije preuzimaju primat od telekom operatera u BiH, pišu Nezavisne novine.

Podaci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH pokazuju da je u BiH na kraju prošle godine bilo 3,44 milijuna korisnika mobilne telefonije, što predstavlja pad od 1,36 posto u odnosu na godinu ranije.

“Novi trend je rast broja postpaid pretplatnika od 10 posto, te pad prepaid pretplatnika od 4,2 posto. Također, u opadanju je i broj poslanih SMS poruka od oko 15 posto, te MMS poruka od 32,5 posto”, navodi se u informaciji RAK BiH. Pored toga, dodaju da je stopa prenesenih brojeva u mobilnoj telefoniji porasla na godišnjoj razini 68,5 posto, te ih je sada oko 26.600.

Tržišni lider u bh. mobilnoj telefoniji je BH Telecom s 44,89 posto udjela, zatim Telekom Srpske, koji kontrolira 40,73 posto tržišta, te HT Eronet s 13,94 posto, dok su svi ostali poput Izi Mobile, Blicnet, Logosoft s dosta manjim udjelom.

Međutim, bitno je naglasiti da je stopa proba interneta u BiH na kraju prošle godine premašila 70 posto. Naime, širokopojasni pristup internetu u BiH ima blizu 635.000 korisnika, što je povećanje za 1,3 posto u odnosu na godinu ranije.

“Stopa proboja iznosi 72,7 posto i povećana je za 5,2 posto u odnosu na kraj 2014. godine. Broj xDSL priključaka je veći od 372.000 i raste sporijim tempom od priključaka putem kablovske mreže kojih ima više od 200.000”, naveli su iz RAK BiH i dodali da na bh. tržištu ima ukupno 69 internet operatera.

Slobodan Dragičević, tajnik Udruge za informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u Privrednoj komori RS, rekao je da je broj pretplatnika očigledno u stagnaciji. Unatoč tome, on je kazao da domaće telekomunikacijske kompanije trenutno nemaju nikakvo alternativno rješenje, jer su u svim svojim aktivnostima najčešće bile usmjerene na prijenos govora.

“Do tog pada je došlo zbog pojave raznih servisa koji omogućavaju da se prijenos glasa, govora i video-prijenos provode uz pomoć nekih drugih servisa, aplikacija i provajdera na internetu. Kada govorimo o tome, prije svega mislimo na Viber, Hangouts, te messengeri koji postoje u okviru Facebooka, te Skype konekcije i drugi”, rekao je Dragičević.

Dakle, on je zaključio da telekom operaterima u BiH jedan od najvećih problema predstavljaju upravo ovi servisi, prije svega Viber, koji je dijelom najrašireniji. Sada se, kako kaže, uzimaju najjednostavniji paketi mobilne telefonije za krajnjeg korisnika, te podešava da tu postoji određen bonus u smislu prijenosa glasa i u smislu osiguranja interneta.

“S obzirom na to da je pokrivenost bežičnom mrežom interneta velika i prisutan je na svakom koraku, ljudi su najčešće u toj glasovnoj komunikaciji usmjereni preko ovih servisa”, pojašnjava Dragičević. Sve ovo, kazao je on, bitno utječe i na poslovanje telekom operatera, podsjećajući da je M:tel u Srbiji kao novinu pokušao s uvođenjem nove usluge, takozvanim cloud servisom.

Kada je u pitanju budućnost, Dragičević smatra da telekom operateri moraju osigurati i korištenje mreže 4G, koja je već u svijetu u funkciji, dok kod nas ni 3G mreža nije dovoljno korištena. S tim u vezi, ocijenio je da je razvoj cijelog informacijskog društva, generalno u BiH, na niskoj razini.

Fiksna telefonija nastavlja pad

Kada je u pitanju fiksna telefonija, službeni podaci pokazuju da je ukupan broj telefonskih fiksnih linija na kraju prošle godine iznosio oko 701.000 i za 10,4 posto je manji nego u istom razdoblju 2014. godine.

Novi operateri, kojih ima 13, stekli su više od 78.000 vlastitih pretplatnika, što je za gotovo petinu više nego godinu ranije, a njihov tržišni udio već premašuje 10 posto. Najveći tržišni kolač u fiksnoj telefoniji zauzima BH Telecom s 41,16 odsto, Telekom Srpske posjeduje udio od 35,48 posto, a HT Eronet od 13,32 odsto.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • “Broj korisnika mobilne telefonije u BiH je u prošloj godini smanjen za više od 85.000, odnosno 1,36 posto…
  Novi trend je rast broja postpaid pretplatnika od 10 posto, te pad prepaid pretplatnika od 4,2 posto”
  Nije to samo whatsapp, viber, messenger.
  Mnogi mladi, koji većinom ne koriste postpaid nego prepaid (tipa “hej” i sl.), su odselili!
  U prošloj godini em je više umrlih od novorođenih, a uz to nadodaš iseljavanje – i bude ti jasno zašto u jednoj godini ima čak 85.000 manje korisnika mobitela.

  Nije to nikakav trend aplikacija i sl. To je trend ISELJAVANJA! Svi mi obavljamo pozive, većinu preko eroneta, manji dio preko whatsappa, vibera, facetime-a. PUSTI MI TO.

  najveći se problem prešućuje, a pad broja korisnika mobilnih telefona je prilično dobar indikator!

 • Samo.perite.pare.i.vama.super.a.jadni.ljudi.sto.nemaju.za..kruha.to.je.zalosno.boze.moj.dokle.ovako.nekom.jare.i.pare.a.nekom.struca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.