Instagram preferira golotinju

Istraživanje mreže neovisnih novinara European Data Journalism Network pokazalo je ono što su možda mnogi korisnici Instagrama primijetili, ali nikada nisu mogli dokazati – a to je da će im se u “feedu” češće prikazivati fotografije na kojima su ljudi s manje odjeće na sebi.

Pristranost algoritama koje Instagram koristi za odabir koje sadržaje prikazati više, a koje manje puta, svakako je u bliskoj vezi s preferencijama samih korisnika, no ovo je istraživanje pokazalo i kako će bez korisničkog inputa Instagram novim korisnicima servirati razmjerno više golotinje nego bi to trebalo biti.

Istraživači su za potrebe ove studije iskoristili 26 volontera i instalirali im dodatak koji prati prikazivanje objava na Instagramu. Dali su im zadatak da prate 37 profesionalnih influencera (23 žene i 14 muškaraca), te su potom bilježili kakve objave se češće prikazuju na “feedu”. Rezultati eksperimenta pokazali su da je pretpostavka bila istinita – prikazano je bilo u postotku više golišavih objava nego su ih praćeni autori objavili.

U više od 2.400 fotografija koje su praćeni influenceri u testnom razdoblju objavili, njih 21% bilo je označeno kao golotinja, pa je bilo za očekivati da će ih otprilike toliko biti i prikazano pratiteljima tih profila. No, u konačnici je ovakvih fotografija u prikazu bilo i do 30%. Razgolićena ženska tijela imala su 54% veće šanse da ih vidi više korisnika, dok je kod muškaraca ta šansa bila 28% veća. Za usporedbu, fotografije hrane ili krajolika pojavljivale su se pred korisnicima 60% rjeđe nego što je bilo očekivano, piše Bug.hr.

Fotografije žena u donjem rublju i muškaraca golog torza natprosječno su zastupljene među prikazanima

Kao najvjerojatnije objašnjenje za ovu pojavu nameće se činjenica da Facebook i Instagram koriste napredne algoritme koji procjenjuju koliko će koja objava izazvati reakcija u vidu likeova i komentara, pa takvim sadržajima daju prioritet. Algoritmi u obzir uzimaju prošla ponašanja milijuna korisnika, koji pak očito preferiraju golotinju – i tako dolazimo do povratne petlje u kojoj se pojačavaju one pojave koje se češće javljaju, i tako u krug.

Iz Facebooka, vlasnika Instagrama, negiraju da analiziraju sadržaj fotografija i daju prioritet golotinji, ali ponavljaju da se korisnicima prikazuju sadržaji za koje se procijeni da će im biti zanimljiviji. Istraživači i sami ističu da je potrebno opsežnije istraživanje kako bi se mogli donijeti konkretniji zaključci pa su svoj softver za analizu pustili u javnost. Želite li i sami pomoći u ovom istraživanju, pozvani ste na ovom LINKU preuzeti dodatak za svoj internetski preglednik i tako sudjelovati u razotkrivanju tajni Instagramovih algoritama.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.