Inspektori u pet dana napisali više od 300.000 KM kazni

Federalni inspektori izvršili su 397 kontrola i izdali 245 prekršajnih naloga u iznosu od 309.300 KM u periodu od 29. ožujka do 2. travnja.

Od toga je izvršeno 397 inspekcijskih nadzora i 31 kontrolni nadzor, napravljeno je 397 zapisnika, izdano 245 prekršajnih naloga u iznosu od 309.330 KM, naplaćen je iznos od ukupno 11.740,25 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak te je izrečeno ukupno 35 upravnih mjera i tri mjere privremene zabrane rada.

Od 147 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 35 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge, a od 397 kontroliranih radnika zatečena su 22 radnika “na crno”, prenosi Fena.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) podsjetili su da je naglasak pojačanih inspekcijskih aktivnosti na borbi protiv sive ekonomije, a da se inspekcijski nadzori vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva te termo i elektroenergetike.

Od 20. ožujka do 2. travnja, između ostaloga, izvršeno je 1.040 inspekcijskih nadzora i 46 kontrolnih nadzora, napravljeno je 1.040 zapisnika, izdano 578 prekršajnih naloga u iznosu od 742.440 KM, naplaćen je iznos od ukupno 78.901,94 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečene su 104 upravne mjere i 15 mjera privremene zabrane rada.

FUZIP je pozvao sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskoga sankcioniranja.

Također su napomenuli da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Zatvori to zadnje što ima od normalnih firmi i pošalji sve što rade u njemačku pa ćete pocrkati kad ne bude više plaća za carinike, namještenike, općinare i ostalu hordu lešinara

  • Nisam protiv inspekcija, naprotiv, da inspekcije rade svoj posao radnik ovdje ne bi bio ponizavan svakodnevno od tzv. gospodarstvenika koji mu uskracuju pravo na odmor, tjeraju da radi vise od 40 propisanih sati tjedno (bez naknade naravno ili vise dana odmora), ne bi bio prijavljen na minimalac i ne bi zaradjivao crkavicu u odnosu na danasnji standard i cijene. Problem je sto ove inspekcije sve dodju najavljene i u dogovoru s tim istim tzv. gospodarstvenicima se dogovore kolika ce se kazna platiti i koliko ce njima kao inspektorima u dzep. I to drzava zna i dozvoljava i zato i jest nakaradna. Da svi placaju svoje obveze i poreze, svi bi dobro zivjeli i imali sutra dostojanstvenu mirovinu. Ali posto svi glume budale, mozes jedino sirotinja sutra biti u ovoj drzavi s tom mirovinom. Zasto? Bas zato sto inspekcije ne rade svoj posao. Zato ponovit cu – radite svoj posao i kaznjavajte svakoga tko krsi propisani zakon! Samo tako drzava moze naprijed i radniku (a samim time i svima ostalima) biti bolje sutra. To ako nekome nije jos uvijek jasno, onda nema blage veze o ekonomskoj politici i kako drzave uopce funkcioniraju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.