Infektolog Skočibušić: Sama cijena cjepiva i uvjeti kineskog Sinopharma su povjerljivi

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Siniša Skočibušić, po struci infektolog i subspecijalist intenzivne medicine u intervjuu za N1 govorio je o najvećem broju cjepiva do sada kupljenih u BiH, koje stižu u našu državu, slijedi li konačno ubrzana imunizacija te koliko je populacija u Federaciji do sada potpuno zaštićena – koliko smo daleko od takozvanog imuniteta krda.

Dugoočekivana tranša od 500.000 doza cjepiva Sinopharm, izravno dogovorena s tvornicom Sinopharm u Kini, u petak ujutro stižu u sarajevsku zračnu luku.

To će biti dodatno ojačavanje ovog cijepnoga angažmana koji sada imamo. Ova cjepiva imaju rok trajanja dvije godine, tako da možemo ako i ne bude dovoljnog odziva, biti spremni i za naknadna cijepljenja. A mi trenutno u središnjem skladištu Zavoda za javno zdravstvo imamo oko 156.500 doza. To su neupotrebljene doze i druga doza koju čuvamo za docjepljenje. Idući tjedan na teren šaljemo ukupno 62.000 doza Pfizera, Sinopharma i AstraZenece, izjavio je dr. Skočibušić za N1.

Cjepiva trenutno ima više nego dovoljno, istaknuo je dr. Skočibušić, te pozvao stanovništvo da se odazove masovnom cijepljenju, kao i one koji organiziraju cijepljenje, prije svega Domove zdravlja, da otvore svoja vrata.

Zašto je ugovor o kupljenim Sinopharm cjepivima tajan? Pola milijuna cjepiva koje stižu u petak kupila je Vlada Federacije BiH, novcima građana. Znamo li koliko smo platili cjepiva koja dobivamo tek sada, u kolovozu, pred potencijalni četvrti val pandemije? Pitanja su koja su postavili novinari N1.

WHO poziva na moratorij na docjepljivanje protiv koronavirusa

Sama cijena i uvjeti kineskog proizvođača su povjerljivi. Mi smo u prilici da tražimo robu koja je na svijetu danas najtraženija. Odluka o zaključivanju ovoga ugovora je prošla cijeli niz pojedinaca i odgovornih tijela i svi su potpisali izjavu o povjerljivosti. Siguran sam da će doći trenutak kada će se moći o tome govoriti. I tada bih volio da se i mediji uključe kako bi napravili jednu trižišnu analizu. Osobno sam uvjeren da će naši rezultati biti najbolji, rekao je dr. Skočibušić.

Što nam slijedi u BiH nakon zatišja pandemije, upitan je.

Govoreći o trendu trenutnog rasta zaražavanja populacije, u Federaciji u posljednja 24 sata je 64 novozaraženih, na tjednoj razini, prema posljednjem izvještaju, Zavod za javno zdravstvo FBiH bilježi porast broja inficiranih i ukupnog broja hospitaliziranihosoba, kaže dr. Skočibušić, dodajući:

Pfizer i Moderna podigli cijenu cjepiva

Vidimo da je pandemija u jednom zatišju, pa su se ljudi opustili, ali to je trenutak koji govori da trebamo biti oprezni i spremiti se za vrijeme koje dolazi, s obzirom da je prije četiri tjedna kod nas identificirana varijanta delta virusa i sada bilježimo nove slučajeve delta varijante, koja će biti dominantna i u Bosni i Hercegovini.

Kazao je i da je njihova želja da puno više testiraju na terenu.

Ako budemo više testirali biti će veća mogućnost da osobe koje su inficirane stavimo u kućnu samoizolaciju, kako bi se prekinuli putevi širenja. Znamo da se i ne nose zaštitne maske onoliko koliko bi trebali. To je ozbiljna opasnost. Država mora funkcionirati na svim razinama. Sada je situacija malo epidemiološki bolja. Na nas mnogi i građani i određene interesne skupine vrše pritisak da smanjimo odredbe koje donosi Krizni stožer i Zavod, jer kažu pa evo nema sada pandemije, priznao je direktor ZZJZ FBiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)
8 komentara

  • U Svedskoj se isto ne nose Maske pa im nije nesto losije nego drugima. I izraelu su svi procijepljeni pa svejedno im incidenca u porastu. Prestanite siriti laznu propagandu. Citav svijet kupuje cjepiva, sad su ih poskupili, zasto se ne financira donacijama nego se pretvorilo u ogroman biznis. Fuj. Samo sirite svijest o ovoj prevari, bitno je

  • Cepaj se u pakaš j…. ti mater.Šta ti znaš o ovome seronjo jedan?Samo trpajte te otrove u narod.I nekako mogu prihvatiti za stariju populaciju ali to šutat djeci a pojma nemate ni o čemu pa vi ste stvarno svi za vješala.MRŠŠ.

    • Kaže infektolog ” pandemija” u zatišju. Ne može biti u zatišju. Ili je ima ili nema. A svi vidimo, uključujući i ovog plaćenog šupka, da je NEMA. Delta soj je opasan kao i prdež krave a oni nabavljaju” cjepiva”. Odgovarat ceš za ovo Skočibuho. Pogledaj kako Macrona zalivaju govnima Francuzi. To vas čeka usrana stoko.

  • Vremena za ispitivanje je bilo premalo, zato će svi koji će se cijepit morati potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača u slučaju komplikacija nakon cijepljenja. Upravo zbog toga ono ne smije biti obvezno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.