Imenovanje generala Ante Gotovine snažno odjeknulo u javnosti

Imenovanje generala Ante Gotovine posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića snažno je odjeknulo u domaćoj, ali i inozemnoj javnosti. Naime, njegovo područje savjetovanja odnosit će se formalno na sustav domovinske sigurnosti koji razvija Krstičević, no bit će angažiran prema potrebi i za sva pitanja vezana uz sustav obrane i sigurnosti. Svojevrsni novi početak ratnoga zapovjednika i haaškoga uznika pozdravila je i braniteljska populacija, osobito generali, piše Večernji list.

Druga karijera

– Svakako podržavam izbor generala Gotovine na tu poziciju jer mislim da svojim iskustvom i sposobnostima itekako ima što doprinijeti. Uistinu mi je drago što mu je poziv upućen i što je taj poziv prihvatio – prva je reakcija ministra Tome Medveda, koji smatra da ova vijest nosi i snažnu poruku braniteljima.

– Imenovanje generala Gotovine pozitivan je zaokret u odnosu društva prema hrvatskim braniteljima i umirovljenim časnicima. Na Zapadu je posve uobičajeno da vojnici razvijaju drugu karijeru u gospodarstvu, ali i obrambenom sustavu. Ukratko, zaista izuzetan potez – kaže ministar Medved.

Pozitivne reakcije ovo je imenovanje izazvalo i u Hrvatskom generalskom zboru, potvrdio nam je predsjednik Zbora Pavao Miljavac.

– Ministar obrane za bliskoga suradnika odabrao je čovjeka koji je cijeli Domovinski rat bio na vodećim pozicijama, uključujući i završne operacije oko Knina te BiH. General Gotovina može dosta toga reći, a general Krstičević njegovo će iskustvo znati iskoristiti – kaže general Miljavac, koji se slaže s ministrom branitelja da je imenovanje Ante Gotovine priznanje generalima, pa i cijeloj braniteljskoj populaciji.

Predsjednika HGZ-a pitamo je li ovaj potez hrvatske Vlade ujedno i poruka istražiteljima ratnih zločina koji našim časnicima prijete optužnicama iz BiH.

– Da, to je jasna poruka da će ova Vlada stati iza hrvatskih generala i optužnice neće tako olako ići kako je to netko zamislio. Tako široko zamišljena zapovjedna odgovornost teška je kvalifikacija, a imenovanjem generala Gotovine na tako odgovornu dužnost Vlada poručuje da je također i neprihvatljiva – kazao je general Miljavac, dodajući da i samom Gotovini ovaj angažman zasigurno predstavlja i snažno priznanje za kalvariju koju je proživio u Haagu, svojevrsnu verifikaciju za sve što je učinio za Hrvatsku, navodi se u Večernjem listu.

Prognani Srbi

Očekivano, srpski premijer Aleksandar Vučić ovu je vijest dočekao s puno manje entuzijazma.

– Razumjeli smo poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj – izjavio je premijer Vučić za posjeta Novom Sadu, dodajući kako je “sasvim izvjesno da Srbi, prije svega prognani Srbi koji su živjeli na području Krajine i Hrvatske ne mogu biti sretni zbog toga”. No, u konačnici je diplomatski izjavio kako zbog toga “ne želi rušiti odnose s Hrvatskom”.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.