Imena: Tko jede bijeli kruh?

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka o korisnicima ”bijelog kruha”, beneficije na koju izabrani i imenovani dužnosnici imaju pravo po isteku mandata.

U CIN-ovoj on-line bazi se nalaze imena i prezimena 476 dužnosnika kojima je na ime naknade za produženi radno-pravni status – takozvani ”bijeli kruh” – isplaćeno najmanje 8,5 milijuna maraka od početka 2008. do ožujka 2015. godine.

Kruh i nakon jednog dana rada

Pravo na ”bijeli kruh” imaju članovi Predsjedništva BiH, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici, parlamentarni i skupštinski zastupnici te rukovoditelji nekih državnih institucija. Državni i federalni dužnosnici mogu uživati pravo na ”bijeli kruh” godinu dana nakon isteka mandata. Svim dužnosnicima u Republici Srpskoj, Zapadnohercegovačkoj županiji te savjetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine odobrena je isplata takve naknade najduže pola godine nakon isteka mandata.

Plaću mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u mirovinu. Dužnosnici dobivaju ”bijeli kruh” čak i ako su smijenjeni ili ako na dužnosti provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

Zahtjeve kojima su tražili podatke o imenima dužnosnika, razdoblju korištenja naknade i njihovim mjesečnim iznosima novinari CIN-a su poslali državnim institucijama, skupštinama, vladama i predsjednicima u BiH.

bijeli_cin

KLIKNITE na fotografiju za pristup bazi podataka

Usprkos višemjesečnom inzistiranju CIN-a na odgovorima i poštivanju Zakona o slobodi pristupa informacijama, neke institucije nikada nisu poslale podatke, dok su druge odgovarale nepotpuno i nejasno. Zbog toga se u bazi nalaze polja koja ne sadrže podatke o imenu, iznosu ili razdoblju. Tek trećina odgovora je pružala potpunu traženu informaciju.

Rekorderi

Prema pristiglim informacijama, najveće iznose u spomenutom periodu su dobili: Mirko Okolić – 108.933,73 KM, Alija Begović – 66.137,16 KM, Tarik Sadović – 60.301 KM, Ivo Miro Jović – 59.947,60 KM i Drago Ljubičić -59.446,11 KM. Oni su bili u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti države, Federacije i Bosansko-podrinjske županije.

Analizirajući podatke o stranačkoj pripadnosti dužnosnika koji su uzimali ”bijeli kruh”, novinari su uočili da je među njima 95 članova SDA – njima je isplaćeno više od 1,9 milijuna maraka.

Po brojnosti ih slijede članovi HDZ BiH – za njih 61 isplaćeno je skoro 1,1 milijun KM. ”Bijeli kruh” je primilo i 50 dužnosnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu, što je proračune koštalo više od 1,2 milijuna KM, te 44 člana SNSD-a kojima je isplaćeno 776 tisuća KM. Iz SDP-a BiH ”bijeli kruh” je primalo 58 dužnosnika, što je koštalo 566.000 KM. Iz SDS-a naknadu su dobila 24 dužnosnika na koje je potrošeno 487.000 KM.

Nakon prosvjeda u veljači 2014. godine u kojima je jedan od glavnih zahtjeva bilo ukidanje ”bijelog kruha”, ove beneficije su ukinule tri županije: Tuzlanska, Unsko-sanska i Kanton Sarajevo. Procedura za ukidanje je pokrenuta i na državnoj razini, objavio je CIN.

(www.jabuka.tv)33 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.