Imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH

Predsjednik UO Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin istaknuo je da ćemo u BiH imati jednu mini Bjelorusiju nakon što je u RS-u prošao sporni zakon koji kriminalizira klevetu.

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS i utvrđivanje nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija od strane Vlade RS na isti dan, zlokobna je najava stvarnih namjera vladajućeg režima u ovom entitetu da u potpunosti onemogući prava i slobode govora, mišljenja, okupljanja i djelovanja svim neistomišljenicima, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjednik Upravng odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

Podsjeća da su ova zakonska rješenja donijeta unatoč reakcijama javnosti, građana, medija, aktivista civilnog društva, međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene narode, Europsku uniju, OSCE, Vijeće Europe i brojne druge, čime vladajući režim samo potvrđuje svoju represivnu prirodu.

Ukoliko se zaista ostvare namjere i ovi zakonski propisi stupe na snagu, djelovanje slobodnih medija i organizacija civilnog društva u RS-u kao i sloboda govora svih građana neće više biti moguća. Po svemu sudeći imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH, kaže Blagovčanin.

Nažalost, naglasio je, u proteklih nekoliko dana stvorena je atmosfera linča u RS-u, orkestrirana s najvišeg vrha izvršne vlasti, što je rezultiralo i serijom nasilnih napada na medije, novinare i aktiviste civilnog društva.

NSRS: Usvojen Nacrt zakona kojim se kriminalizira kleveta

(Fena)

2 komentara

  • Nije to Bjelorusija već odgovornost za ono što se govori. Dosta je kleveta i na naše dužnosnike sa kupljenom školom i poštenom kleptomanijom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.