Igrao/la i protiv Hrvatske: Rukometaš postao nogometašica!

Bivši australski rukometni reprezentativac Callum Mouncey (28) koji je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. igrao protiv Hrvatske, postao je prvi transrodni sportaš kojem je vodstvo Australske nogometne lige (AFL) dozvolilo igranje za žensku ekipu u najvišem stupnju natjecanja, prenosi Hina ovu zanimljivu sportsku vijest iz zemlje “klokana”.

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine, na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom. Hrvatski rukometaši su dobili utakmicu 36:13, a Callum Mouncey koji je sa 190 centimetara visine i 90 kilograma igrao na poziciji pivota, nije se upisao među strijelce.

Prije četiri godine Callum Mouncey započeo je rodnu transformaciju promijenivši ime u Hannah. Započeo je s hormonalnom terapijom i pokušao karijeru nastaviti kao rukometašica, no nije dobio dozvolu australskog rukometnog saveza.

Hannah Mouncey potom se okrenula australskom nogometu, najpopularnijem sportu u Down Underu. Dosad je australski nogomet igrala na lokalnoj razini, ali od 2018. godine moći će igrati i u najjačem razredu u nekoj od saveznih država.

“Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti vodstvu AFL-a što mi je dozvolio raditi nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji,” navela je Hannah Mouncey u otvorenom pismu.

Usprkos odluci u slučaju “Mouncey”, AFL još nije definirao okvir za rodnu raznolikost.

“Želimo da svi Australci mogu igrati. Međutim, ovo su složena pitanja i razmatramo stručna mišljenja i međunarodne okvire koji utječu na naše odluke”, poručili su iz AFL-a.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prije dvije godine usvojio je nove smjernice prema kojima se transrodne osobe neće morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupale na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian.

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji – uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima – dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Dosadašnja pravila, usvojena 2003. godine na sastanku u Stockholmu, zahtijevala su da se muškarci koji se osjećaju kao žene, pa i obrnuto, podvrgnu operaciji promjene spola te barem dvije godine hormonalne terapije kako bi se mogli natjecati u suprotnoj kategoriji.

Australski nogomet je ekipni sport koji se igra s 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu koje mora biti dugo 135 – 185 metara te široko 110 – 150 metara. Igra se loptom jajasta oblika, ali je lopta različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu (Gaelic football), a koristi i neke elemente nogometa.

Prema prosjeku gledanosti, AFL je četvrta najgledanija liga na svijetu. Utakmice australskog nogometa u prosjeku gleda više od 35 tisuća gledatelja. Gledaniji su tek NFL s prosjekom od 69.400 gledatelja, njemačka Bundesliga s prosjekom od 41.500 gledatelja te engleski Premiership s prosjekom od 35.800 gledatelja.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.