Idućeg tjedna masovni prosvjed sindikata Grada Mostara

Sindikatu vatrogasaca, koji su još u petak obustavili u potpunosti rad i krenuli u štrajk zbog neisplaćenih zarađenih plaća, jučer se pridružio i Sindikat Gradske uprave Mostar i Sindikat Dječjih vrtića Mostar, gdje je održan dvosatni štrajk upozorenja.

Kako bi dogovorili daljnje korake, jučer je u Gradskoj upravi Mostar održan sastanak gore navedenih sindikata, gdje je dogovoreno pokretanje aktivnosti za masovni prosvjed, koji bi trebao biti u idućem tjednu, a koji bi trebale podržati sve sindikalne organizacije koje , ovise o proračunu.

Prema riječima Azura Čomora, zamjenika predsjednika Sindikata mostarskih vatrogasaca, na jučerašnjem sastanku je dogovoreno da se ponovno okupe 2. lipnja, kako bi dogovorili detalje prosvjeda.

– S obzirom da se moraju ispoštovati procedure prema policiji prije javnog okupljanja, točnije, prosvjed se mora najaviti 72 sata ranije, odlučili smo u nedjelju ponovno sjesti kako bismo znali koliko će se točno ljudi odazvati na isti. Što nas bude više, bit će bolje, a imamo obećanje i od sindikata Staračkog doma i Centra Pavarotti da će nas podržati, te od još nekih korisnika koji ovise izravno i neizravno o proračunu. Tako da bi prosvjed 99 posto mogao biti već idućeg tjedna, kazao je Čomor.

Naglasio je i to da je stanje i suviše teško da bi se više šutjelo i trpjelo, zbog čega su odlučili dignuti glas i boriti se za svoje zarađeno.

– Dani prolaze, a plaće nema. Jasno je da je neće biti ni do kraja mjeseca i mi više ne želimo ovo trpjeti, gradonačelnik se ne pita imamo li mi s čim prehraniti svoju djecu. Ovo je jedva velika politička zavrzlama koja bi se uz jednu kavu mogla riješiti, a to nitko neće, jer im svima ovakvo stanje odgovara. Imaju 53 milijuna na raspolaganju i sada će raditi s njima kako hoće, a da naše obitelji trpe zbog takvog politikantstva, nećemo to dopustiti, kazao je Čomor za Dnevni list.

Podsjetimo, od početka godine korisnicima su isplaćene samo dvije plaće, zbog dobro poznate krize oko izglasavanja proračuna grada. Do novog zastoja u isplatama došlo je nakon što je gradonačelnik Ljubo Bešlić izjavio kako ne namjerava više potpisivati bilo kakve isplate iz gradske blagajne zbog kaznene prijave koju je protiv njega podnio Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara zbog nametanja proračuna.

Bešlić je tada zamolio sindikate za strpljenje, da ne kreću u štrajk jer isti neće donijeti nikakvo rješenje. Županijsko tužiteljstvo još se nije odredila spram prijave protiv Bešlića, iako je on tražio od njih da ubrzaju taj postupak. Nadati se da će se Tužiteljstvo HNŽ-a uskoro očitovati po ovom pitanju kako se Mostar ne bi pretvorio u uporište prosvjeda, što bi dodatno pogoršalo i ovako ozbiljnu situaciju u ”gradu-slučaju”. (Bljesak.info | Dnevni list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.