Idoli na vrhu: Rolling Stone objavio sto najboljih albuma bivše Jugoslavije | Jabuka.tv

Idoli na vrhu: Rolling Stone objavio sto najboljih albuma bivše Jugoslavije

Na temelju izbora trinaest glazbenih novinara, koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone, album “Odbrana i poslednji dani” beogradske grupe Idoli proglašen je najboljim diskografskih izdanjem s prostora bivše Jugoslavije od 1955. godine do danas.

U svom prvom specijalnom izdanju hrvatski Rolling Stone donosi top ljestvicu sto najboljih albuma, čiji je konačan odabir napravljen preklapanjem trinaest lista izbornika, bez uredničkih korekcija.

Na vrhu predskazanje raspada

Prvi od sto je drugi album Idola, objavljen je 1982. kojim je bend izašao iz vlastitih okvira otvoreno riskirajući tiraže, piše Rolling Stone, prenoseći komentar Vlade Divljana kako je ta ploča u širem kontekstu bila neka vrsta predskazanja raspada bivše države. S “Odbrane” se pamte pjesme “Kenozoik”, “Posljednji dani”, “Moja si”, “Rusija”, “Igrale se delije”.

Godinu dana ranije objavljen album njihovih sugrađana Šarla Akrobate, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, njihov prvi i jedini studijski album, na drugom je mjestu. Ocijenjen je kao jedan od najkreativnijih izdanja novog vala, a i danas je izvor inspiracije alternativnije nastrojenim glazbenicima.

Treće mjesto zauzeo je dvostruki album “Sunčana strana ulice” iz 1981. zagrebačke grupe Azra, snimljen samo pola godine od prvijenca, na kojemu se Branimir Johnny Štulić emocionalno razotkrio i dao nešto mekši zvuk. I oni koji nisu obožavatelji Azre prepoznat će pjesme s tog hit albuma, “Užas je moja furka”, “Fa-Fa-Fa” “Kad Miki kaže da se boji”, “Poljska u mome srcu”, “Karta za sreću”, “Odlazak u noć”, “Grad bez ljubavi”, prenosi Hina.

Za sve koje zanima kako je nastao Rolling Stone Top100 regionalnih albuma, svratite do Vinyla u Bogovićevoj večeras u 19h.

Posted by Rolling Stone Hrvatska on 15. travanj 2015

Tri Azre u prvih 10

Prvi album Haustora, nazvan imenom grupe, izdan nakon velikog radijskog hita “Moja prva ljubav” na četvrtom je mjestu, a iza njega slijedi debitantski album Arsena Dedića “Čovjek kao ja” iz 1969. kao jedan od testamenata pop kulture.

Još su dva Azrina album među prvih deset – trostruko live izdanje iz 1982. s koncerta u Kulušiću, “Ravno do dna”, na šestom mjestu i prvijenac “Azra” iz 1980. na devetom mjestu.

Na sedmom mjestu je “Dok čekaš sabah sa šejtanom” Zabranjenog pušenja nastao 1985. u punom zamahu sarajevskih ‘novih primitivaca’, na osmom je Haustor s “Trećim svijetom” iz 1984., a na visokom, desetom mjestu ljestvice klasika regionalnog rocka je “S’ vetrom uz lice” Ekatarine Velike iz 1985.

Slijede “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac, “Nova iznenađenja za nova pokolenja” Discipline kičme, “Pokvarena mašta i prljave strasti” Riblje Čorbe, “Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi” grupe Film, “Bitanga i princeza” Bijelog dugmeta, “Goribor” istoimenog benda, “Ako ste slobodni večeras” Buldožera, “III” Partibrejkersa, “Pljuni istini u oči” Buldožera i “Vis Idoli” laureata ovog izbora.

Lista Rolling Stonea uklapa se u aktualni trend povratka u osamdesete, među ostalim, kroz seriju “Crno-bijeli svijet” ili izložbu “Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne” u HDLU, poznatoj tada i kao ‘džamka’, jer je većina albuma među prvih dvadeset objavljeno upravo u tom desetljeću.

Neće svi biti potpuno sretni

Urednik magazina Toni Moškov svjestan je da neće svi biti potpuno sretni njihovim izborom i sigurno će naći poneki album koji nedostaje, pa u uvodniku poručuje čitateljima kako posao izbornika nije bio lak jer su si dali truda pobrojati sve te albume, a trebalo je i između njih 1300 preklapanjem popisa dobiti sto najboljih. Ideja specijala bila je sačuvati sjećanje na neke povijesne albume koji su i danas antologija glazbe na ovim prostorima, ustvrdio je.

Kako popisom uglavnom dominiraju osamdesete i devedesete, objavljen je i Top 20 najboljih albuma s ovih prostora u posljednjih 25 godina, te dio “Rest of the Best”, izbor redakcije.

Izbornici sto najboljih bili su glazbeni novinar Vedran Brkulj, Vedran Harča, Hrvoje Horvat, Petar Janjatović, Radislav Jovanov Gonzo, Anđelo Jurkas, Denis Mujadžić Denyken, Ante Perković, Branimir Slijepčević, Zoran Stajčić, Juraj Šiftar, Siniša Švec i Goran Tarlać. Dio njih će na predstavljanju specijala 15. travnja u zagrebačkom Vinyl baru objasniti što ih je vodilo u odabiru, a očekuje se i dolazak nekih glazbenika čiji su albumi na popisu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Na kojem je mjestu Pešes,jebeš Rolling Stone, otkad su oni autoritet za muziku. Ovo je sramota, očito nas Hercegovce mrze diljem svijeta. Milsim da je album Pešes bolji od pola navedenih albuma, ako ne i od većine. Smrt fašizmu sloboda narodu.

  • za “gosta”-od 1955 do danas,a mislim da Pešes postoji danas. Spotovi im osvajaju CMC i Jugoton TV, pjesme su vrhunske. Ne bi me čudilo da osvoje puno međunarodnih nagrada. Ekipa je moćna, mladi buntovnici koji se bore za egzistenciju, mislm da će biti priča za sebe, samo naprijed.

  • Pešes je najbolji bend s ovi prostora svi vrimena. Kome treba smrdljivi Rolling Stone da mu govori tko je najbolji. Ko što je moja pokojna baba znala reć-Jebo te, da te jebo rolin stoun, ta će on.

Komentiraj: