Idealno vrijeme za konzumirati: Koje su prednosti slanine? | Jabuka.tv

Idealno vrijeme za konzumirati: Koje su prednosti slanine?

Slanina je možda na lošem glasu kao nezdrav prehrambeni proizvod, no je li zaista tako? Kao i svake druge hrane mišljenja se razilaze ovisno o tome tko govori.

No, sa znanstvenog aspekta slanina ima daleko više prednosti nego štetnosti – naravno, ukoliko se, kao i sve drugo – konzumira u razumnim količinama. Evo što slanini ide u prilog, prenosi Osijeknews.hr.

Daje vam energiju, ne debljinu

Suprotno ustaljenom vjerovanju, ne debljaju nas masti već ugljikohidrati. Znanost potvrđuje da se uz prehranu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata može smršavjeti. Mnogi misle da nam ugljikohidrati pružaju energiju, no čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima koje su dokazano učinkovitije u njezinom održavanju.

Utažuje glad i bogata je bjelančevinama

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete dulje biti siti nego da se najedete ugljikohidrata. K tome je i puna bjelančevina koje su ključni sastojak zdrave prehrane. Savršeno pomaže kod mamurluka Britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka.

Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi nerotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog ispijanja alkohola.

Pomaže pamćenju

Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Lako se priprema, lako se kombinira

Priprema slanine brza je i krajnje jednostavna. Možete ju pripremati i u mikrovalnoj pećnici, pa i bez nje. Jednako dobro odgovara za doručak, ručan i večeru, u kombinaciji sa različitim dodacima i ostalim jelima, bilo u svježem izdanju ili u prženom, odnosno hrskavom.

Istodobno je slana i slatka

Slanina je hrana spojenih suprotnosti – slano-slatki užitak u kojem su dva okusa racionalno raspodijeljena. Drugim riječima, slatko-slani užitak, pogotovo po mirisu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: