Idealno uredite dječju sobu i sačuvajte djetetovo zdravlje

Nova školska godina već je krenula. Vjerojatno ste već pripremili odjeću, torbu, knjige i školski pribor za svoje dijete. No, što je s uređenjem sobe za vašeg školarca?

Ako još niste uredili sobu, evo nekoliko savjeta kako ćete to najbolje učiniti. S obzirom na to da će vaše dijete tijekom školske godine većinu vremena provoditi u svojoj sobi, vrlo je važno urediti sobu tako da zadovolji sve djetetove potrebe, kako estetske tako i potrebe za učenjem, spavanjem, druženjem i igrom.

Uređenje sobe za školarca prilagodite dobi djeteta te prema tome birajte namještaj. Pri izboru boja i dekoracija uključite dijete da sudjeluje u tome kako bi se dobro i ugodno osjećalo u svome okruženju, piše Living.hr.

Time ćete ga potaknuti da razvija i kreativne sposobnosti.

Idealna je pri uređenju sobe za školarca (ako veličina prostorije to dopušta) podjela prostora na dvije zone, jednu za rad, a drugu za igru.

Pri izboru namještaja posebno je važan radni stol. Neka bude dovoljno velik kako bi dijete moglo na njemu neometano obavljati sve svoje radne aktivnosti. Postavite ga na mjesto u prostoriji gdje će imati dovoljno dnevnoga svjetla. Važno je paziti na to da svjetlost neometano dopire do stola. Piše li dijete desnom rukom, svjetlost bi trebala dopirati s lijeve strane, a obrnuto ako je ljevak, da se ne bi stvarala sjena.

Kada je u pitanju umjetna rasvjeta, stolnu lampu postavite na mjesto s kojeg će neometano obasjavati radni stol pri radu djeteta. Posebnu pozornost posvetite odabiru radnoga stolca za vašeg školarca. Stolac bi trebao biti ergonomski oblikovan, što znači da bi trebao biti prilagodljiv pravilnom sjedenju i ravnom držanju leđa. Loš radni stolac može imati negativan učinak na držanje djeteta koje je još u razvoju i zadavati mu teškoće s kralježnicom.

Vrlo je važno imati na umu to da izbor kreveta i madraca utječe na djetetovo zdravlje. Kupnjom kvalitetnog madraca djetetu ćete osigurati zdravo spavanje. Time ćete pridonijeti da vam dijete bude potpuno spremno za sudjelovanje u školskim aktivnostima.

Ako u sobi boravi više od jednog djeteta, dobro rješenje bit će izbor mobilnoga višenamjenskog namještaja koji možete lako pomicati i prilagođavati određenoj potrebi. Djeca starije dobi provode više zajedničkog vremena za učenje i druženje s prijateljima, koji ponekad ostanu i na spavanju.

Tu činjenicu dobro je imati na umu pri odabiru namještaja. Gotovo je nezaobilazno računati na to da će djetetu biti potrebna i tehnička pomagala kao što su TV i računalo.

Stoga, trebali biste osigurati prikladno mjesto i za te stvari. Mjesta za odlaganje knjiga i školskih potrepština školskom djetetu nikada dosta. Iskoristite svaki centimetar prostora za ugradnju polica za knjige i ormare.

Ako radni stol nema ugrađene ladice, svakako će dobro doći i jedna komoda s ladicama za odlaganje sitnica.

Boje zidova, slike, posteri i ostali dekorativni elementi oslikavaju karakter i interes djeteta koje boravi u tom prostoru. Pustite neka se dijete kreativno izrazi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.