Iceberg salata: Dnevna doza vitamina

Unatrag nekoliko godina, na području Hercegovine, Iceberg salata postaje sve traženiji tip salate. Od drugih vrsta salata se razlikuje po krupnijim glavicama i „hrskavijim“ listovima koji dosta duže zadržavaju svježinu. Svi koji su jedan put probali ovaj tip salata, dolaze po nove presadnice. Presadnice Iceberg salate možete nabaviti u Sjemenarninim agrocentrima.

Iceberg salata je ukusna i hrskava namirnica koja osvježava tokom cijele godine. Ovo je povrće izuzetno popularno u SAD-u, odakle se tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća proširilo na ostatak svijeta.

Iceberg-novi tip salata

Osnovna karakteristika ovog tipa su krupnije okrugle glavice, sa listovima koji su nešto krhkije građeni od uobičajenih sorti salate. Odlično podnosi niže temperature pa je idealna za uzgoj tijekom jeseni, ali se dobro slaže sa ostalim povrćem u vrtu.

Saznaj više…

Prije svega, ona ostaje duže sviježa u odnosu na ostalo povrće i ne vene tako brzo. Pored toga, ukus i boja su joj drugačiji. Predstavlja idealan izbor za lagano predjelo ili dodatak uz vaš omiljeni obrok. Ali, ona ima i još mnoge druge prednosti zbog kojih će vam se dopasti.

Zelena boja glavica i listova već nam govori kako ovo povrće sadrži vitamin K i željezo. Oni su veoma važni za krvnu sliku i kompletan kardiovaskularni sustav. Stoga je „ajsberg“ salata za srce pun pogodak. Njenom konzumacijom osigurat će te čak 30% preporučenih dnevnih unosa ovih korisnih sastojaka.

Presadnice Iceberg salate

Uzgoj iz presadnica

Iceberg salata se uglavnom uzgaja iz presadnica. Presadnice uzgojene u kontejnerima imaju potpuno pravilan i jednak vegetacijski prostor što omogućuje ujednačen porast biljaka i visoku ujednačenost presadnica. Presadnice uzgojene u kontejnerima dospijevaju ranije za berbu i u pravilu daje veće prinose u odnosu na presadnice golog korijena uzgojene na gredicama. Zbog skromnijih potreba za toplinom i svjetlošću vrlo uspješno se može uzgajati u zimskom razdoblju, posebno na području Hercegovine.

Način sadnje

Razmak sadnje ovisi o raznim čimbenicima, ali kad je Iceberg salata u pitanju presadnice se sade na veći razmak nego uobičajene sorte salate jer su glavice nešto krupnije. Iceberg salata se sadi na razmak 30 centimetara između redova i 30 centimetara u samom redu. Prije sadnje preporuča se tlo pognojiti organskim peletiranim gnojivom (Povrtko).

Povrtko – mini peletirano organsko gnojivo

Ostale agrotehničke mjere iste su kao i kod drugih tipova salate.

Puno više informacija o ovm ali i drugim tipovima salata možete doznati od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

 

Poljoprivredna TV