Iako su puni tigrastih komaraca, ŽZH i HNŽ ne žele zaprašivanje

Federalna uprava civilne zaštite, koja je od ZZJZ FBiH osigurala 1.826 litara insekticidnog sredstva Neopitroid premium koje se koristi za zaprašivanje, a koje je ostalo od akcije provođenja adulcidnog tretmana komaraca za vrijeme poplava 2014. godine, poslala je u listopadu prošle godine obavijest svim županijama u FBiH da posjeduje potrebno sredstvo i vozilo za zaprašivanje, ali njihove usluge zatražili su samo Tuzlanska i Posavska županija, piše Večernji list.

HNŽ, u kojem je potvrđena prisutnost tigrastog komarca koji, između ostalih, prenosi opasni virus Zika, nije smatrao potrebnim da se izvrši zaprašivanje i time smanji broj opasnih insekata.

”U FBiH, prema istraživanjima koja je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta ‘European Network for Sharing Data on the Geographic Distribution of Arthropod Vectors, Transmitting Human and Animal Disease Agents’, koji financiraju EFSA i ECDC, ova vrsta komarca registrirana je u većem dijelu Hercegovine. Međutim, ti komarci nisu zaraženi virusom Zika”, kazali su ranije iz ZZJZ FBiH.

Federalna uprava civilne zaštite uputila je organizacijski akt od 2. listopada 2015. godine svim zavodima za javno zdravstvo županija u Federaciji BiH kojim od istih traži dostavljanje plana za provođenje DDD mjera za proljeće 2016. godine.

”Na navedeni akt su odgovorili županijski zavodi za javno zdravstvo Posavske i Tuzlanske županije, dok ostale županije nisu iskazale potrebu za provođenjem mjera dezinsekcije na svom području. Zavodi za javno zdravstvo Srednjobosanske i Sarajevske županije nisu odgovorili na upućeni akt”, kazala je za Klix.ba Majda Kovač, viša stručna suradnica za odnose s javnošću FUCZ.

U razdoblju od veljače do travnja ove godine pripadnici FUCZ ponovno su preko telefona i emaila kontaktirali županijske zavode tražeći ponovno da se izjasne o planu provođenja dezinsekcije na njihovom području, ali iz ostalih županija nije bilo odgovora. Dvije županije koje su iskazale zanimanje za dezinsekciju istu su već završile.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.