Iako je gluh i slijep, Mario Dolić je završio fakultet, igra košarku i vozi auto

Nakon što sam oglušio kao dječak, u Suvagu sam naučio iskoristiti ostatke sluha koji rade na niskim frekvencijama koje zdravi ljudi ne čuju, kaže Zagrepčanin Mario Dolić (36).

Nakon rođenja počeo je gubiti sluh i vid zbog rijetkog Usherova sindroma. Potpuno je oslijepio u 15. godini zbog šoka nakon smrti oca. No to ga nije pokolebalo. U Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag, uz puno vježbanja, razvio je tehniku slušanja vibracijama, piše 24sata.hr.

Sugovorniku stavi prst na vrat ili rame te pomoću vibracija raspoznaje riječi. Uz to mu sugovornik govori na uho, a Mario “hvata” niske frekvencije.Ovaj profesor-rehabilitator završio je fakultet, volontira u hrvatskoj knjižnici za slijepe i predsjednik je udruge Pomaganje je uvijek IN. Piše tekstove za stručne časopise, poučava Brailleovu pismu. Na računalu radi zahvaljujući uređaju koji slova na ekranu pretvara u Brailleovo pismo.

Obožava košarku, koju trenira dva, tri puta tjedno u Suvagu.

Najprije prođe terenom da dobije osjećaj na kojoj je udaljenosti od koša. Od 50 pokušaja, koš s tri metra pogodi više od 30 puta. Kad lopta udari u pod, on osjeti vibriranje terena i zna gdje je pala.

Mario se koristi i telefonom. Klasični telefon spoji na uređaj koji se zove Mini Suvag. Stavi slušalice na uši, u desnoj ruci drži vibrator uređaja, a u lijevoj telefonsku slušalicu u koju govori. Uređaj pojačava zvuk sugovornika i riječi pretvara u vibracije koje Mario razumije.

– On ima izuzetno teška oštećenja, no rehabilitacijom smo postigli zadivljujuće rezultate – kaže dr. Adinda Dulčić, ravnateljica Suvaga.

– Hobiji su mi automobili i ekologija – kaže Mario, koji je vozio auto na poligonu uz suvozača. Voli odlaziti u autosalone, a dodirom odmah zna o kojem modelu se radi. Završio je i tečaj kuhanja.

– Sve sam popravlja, ide u trgovinu, pomaže bratu u gradnji kuće. Ništa mu nije teško – kaže majka Ljiljana.

Mario ima tri želje: zaposliti se, objaviti knjigu o svom životu i provozati hrvatski električni auto.

[youtube id=”yM17UUMbFpw” width=”600″ height=”350″]

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Bože, pomozi mu…. I pozovu slijepca sokoleći ga: Ustani! Zove te! On baci sa sebe ogrtač, skoči i dođe Isusu. Isus ga upita: Što hoćeš da ti učinim?Slijepac mu reče: Učitelju moj, da progledam. Isus će mu: Idi, vjera te tvoja spasila! I on odmah progleda i uputi se za njim. (Mk 10, 46-52)

  • Zaista lijepa priča i još jedan dokaz da se sve može kad se hoće. I kad čujem ovako nešto, čovjek gluh i slijep se bavi sportom, zvršio fakultet, onda pomislim da je stvarno grijeh nama koji i vidimo i čujemo ne iskoristiti svoje potencijale do kraja. Većina nas (i sama ponekad) odustajemo nakon prve prepreke na koju naiđemo, a pogledajte ovoga čovjeka. Zaista me obradovala ova priča, i nekako me potakla da ustrajem, ustrajem i ustrajem u svojim ambicijama i planovima.
    Usput da kažem, da je ovo vijest koja zaslužuje komentar, a ne nekakav izbor za miss i ogovaranje i omalovažavanje novoizabrane miss…

  • Ovo su priče koje treba objavljivati na internetu, čitati i komentirati…Ovaj je čovjek heroj, i sami vidite koliko je zadovoljan onime koliko ima, a samo koliko mu je toga oduzeto od strane Božije ruke, al i dato…Zna Bog šta radi i kako upravlja nama! Da nas ovakve stvari zanimaju ne bi bilo na pola ludih ljudi, drogeraša i alkoholičara, ta koliko je samo on ispunjen, a i kako mu je lijepa obitelj, da nisu ovakvi ne bi ovoliko ovoga uspio postići u životu…Čestitam na hrabrosti =)

  • Mario, ti si heroj, svaka čast, kamo sreće da su svi u Hrvatskoj u isto vrijeme ponosni i hrabri a u drugu ruku ponizni. Bog te blagoslovio

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.