Iako BiH obiluje pitkom vodom, uvezemo je pet puta više nego izvezemo

Agencija za sigurnost hrane BiH nedavno je zatražila povlačenje s tržišta flaširane vode od pet proizvođača, jer za njih nije izdano rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda.

Iako Bosna i Hercegovina obiluje izvorima pitke vode, vrijednost uvezene vode je pet puta veća od izvezene.

Bosna i Hercegovina je prva u regiji, a sedma u Europi po izvorima pitke vode. Obišli su novinari BHRT-a jedan od njih, a takvih je na stotine u BiH. Unatočs tome uvozimo enormne količine vode.

Pitali su građane kupuju li domaću ili uvezenu flaširanu vodu.

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje pokazuju da iz godine u godinu raste vrijednost uvezene flaširane vode, dok izvoz domaćih proizvođača stagnira. Gotovo 210 milijuna uvezene gazirane i negazirane vode u prošloj godini u odnosu na 43 milijuna maraka izvezene vode domaćih proizvođača.

Količina vode koju smo uvezli u BiH platili smo 27 milijuna, dok je količina vode izvezena iz BiH u inozemsto šest milijuna. Ti podaci pokazuju da je voda koju uvozimo puno skuplja u odnosu na vodu koja se iz BiH izvozi izvan naše države, govori za BHRT glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje Ratko Kovačević.

Domaći proizvođači osim izostanka poticaja suočavaju se s uvoznom nelojalnom konkurencijom. Očekuju pojednostavljenje procedura i pomoć države za izvoz i proboj na regionalna i europska tržišta.

BiH je prepoznatljiva po tome da ima velike izvore vode i nevjerojatna prirodna bogastva i samim time velika je nelogičnost da imamo toliku razliku u uvozu i izvozu. Svaka pomoć je dobro došla. Prije svega problem izvoza naše vode kad krenemo od regije, smatra glasnogovornik tvornice mineralne i izvorske vode Vitinke Maja Vujanović.

Sporna je percepcija naših potrošača da je sve strano bolje od domaćeg. Pod marketinškim pritiskom vizualno se biraju proizvodi što ne znači da su kvalitetniji, smatra ekonomist Aleksandar Ljuboja. Država treba zaštititi domaće proizvođače od jakog uvoznog lobija koji agresivnim markentingom i dampinškim cijenama potapa domaće proizvođače, izvještava BHRT.

Ono što je prva prepreka je naša sklonost ka tome da kupujemo robe koje su iz inozemstva, a drugi problem koji se javlja je da većina voda koje uvozimo pripada grupaciji multinacionalnih kompanija koje jako puno ulažu u ovladavanje tržištima. Ulaze s damping cijenama obaraju cijene tako da domaći proizvođači dolaze u nepovoljnu situaciju, stava je ekonomist Aleksandar Ljuboja.

Najviše vode u Bosnu i Hercegovinu uvozi se iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. U smanjenju disbalansa u uvozu i izvozu flaširane vode mogu pomoći i građani birajući i kupujući domaće.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.