I ove godine Tijelovska procesija u Širokom Brijegu

Drugi put u novijoj povijesti Širokoga Brijega bit će organizirana Tijelovska procesija od crkve na Brijegu do središnjeg gradskog trga.

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo ove godine obilježava se u četvrtak, 30. svibnja, a svete mise tog dana u Širokom Brijegu bit će kao i nedjeljom.

Svečana sveta misa bit će u 18:00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, te će poslije mise biti će Tijelovska procesija od crkve do grada.

Procesija će ići od crkve Ulicom kardinala Alojzija Stepinca do Trga svetog Ante u Klacu gdje će se svećenici i vjernici zaustaviti kod kapelice svetog Ante. Potom će procesija ići Ulicom Antuna Mihanovića i Trgom Ante Starčevića te će završiti na Trgu širokobrijeških žrtava.

Na središnjem gradskom trgu bit će završna molitva i blagoslov s Prvesvetim oltarskim sakramentom.

Stoga vas sve pozivamo da na ovu svetu misu dođete pješke. Posebno pozivamo prvopričesnike, krizmanike, framaše, ministrante, pjevače, trećare da sudjeluju u procesiji. Tko može neka pripremi latice cvijeća, te ulice kojima prolazi Presveti Sakrament ukrasite cvijećem i lampionima.

Bit će postavljena tri oltara, jedan ispred crkve na Brigu, jedan kod kapelice sv. Ante te jedan kod križa na mostu. Molimo one koji žele oltare ukrasiti cvijećem da se jave u župni ured. Unaprijed zahvaljujemo, navode iz Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg.

Kako je bilo lani na Tijelovskoj procesiji, prvoj u Širokom Brijegu nakon 1944. godine, pogledajte u nastavku:

Rijeka vjernika u prvoj Tijelovskoj procesiji u Širokom Brijegu

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ajde fala Bogu,da su se Širokobriješki fratri sjetili Tijelovske procesije.Ok u komunizmu je bila zabranjena,a šta su čekali od 1990 do 2023.To je bilo do njih.4 oltara treba napraviti i okititi s cvijećem,a latice cvijetova i raznog cvijeća treba prosuti po cijelom putu.Presveti oltarski sakramenata nosi svećenik,fratar,a 4 ili 6 mladića nosi baldahin iznad Presvetoga i svećenika.Presveti sakramenat se na 4 mjesta,odnosno oltara okreće na 4 strane svijeta i zaziva se Duh Sveti,odnosno prigodna molitva i pjevaju se Litanije.Tijelovske procesije su poznate u cijeloj Dalmaciji,posebno u Dubrovačkoj biskupiji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.