I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj neće sudjelovati na svečanoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, koja bi u utorak trebala biti dodijeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Tu je informaciju u ponedjeljak navečer na Twitter profilu objavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MVEP je odlučio o nesudjelovanju Veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća, objavili su na Twitteru.

Pored Hrvatske, Kosovo, Albanija i Turska također neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stockholmu zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o događanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regiji izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i prosvjed ispred Veleposlanstva Švedske u Prištini.

Veliki prosvjed protiv Švedske akademije najavljen je za 10. prosinca u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Kosovo i Albanija bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade

(www.jabuka.tv)

 


3 komentara

  • Kako nebi kad i njih bosnjaci i politika iz Sarajeva podrzavaju u svemu… U Sarajevu i glavama bosnjackih politicara RH- ka i hrvati su najvece zlo. Barem to tako prezentiraju i utrkuju se tko ce to prezentirati na sto gori moguci nacin. Sretno vam a vi njima podilazite gdje god stignete…

  • anonimno nekasvak svoje zlo prebere staje radijo u proslosti nije kolinda bila protiv dodjele nobelove nagrade handeku kolindaje ista kao handek.tuje i bakiri izedbegovic ovo protvijenje hrvaske o dodjeli nobela handeku tosu uradili nevladina udruzenje.hrvaske.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.