I danas upaljen narančasti meteoalarm, izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana – Jabuka.tv

I danas upaljen narančasti meteoalarm, izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana

BiHAMK apelira na sve vozače da izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Ukoliko se ipak mora na put, preporučuje se pravljenje što češćih pauza.

Najviša dnevna temperatura zraka najavljena za petak je većinom između 30 i 35 °C, na jugu zemlje do 38°C.

Zbog ekstremno visokih temperatura i u petak je upaljen narančasti meteoalarm za regiju oko Mostara. Maksimalne temperature zraka koje se očekuju u petak u ovoj regiji kretat će se između 34 i 38 °C. Ova regija obuhvaća  Mostar, širi prostor Hercegovačko-neretvanske županije i Županije Zapadnohercegovačke te dio Republike Srpske.

Značenje narančastog meteoalarma

Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se razmjerno rijetko tijekom godine, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne po ljude.

Preporuča se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih državnih službi.

Vikend pred vratima

Budući da je jedan od ljetnih vikenda blizu, tijekom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila na većini putnih pravaca i graničnih prijelaza. BiHAMK apelira na sve sudionike u prometu da budu maksimalno oprezni i da poštuju prometne propise.

Na dionicama na kojima se izvode sanacijski radovi, prometuje se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo dionice autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica (zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova Ban Brdo preusmjeren iz vozne u preticajnu traku) i Kakanj-Visoko (most u blizini petlje Visoko), kao i dionice magistralnih puteva: M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, M-16 Karanovac-Crna Rijeka, M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj i M-6 Domanovići-Stolac.

Pojačana je frekvencija vozila na Graničnom prijelazu Izačić na izlazu iz BIH, a na GP Bosanski Brod kolona vozila je na ulazu u BIH. Na graničnim prijelazima Doljani i Ivanica u 7:30 nije bilo dužih zadržavanja na izlazu iz BiH, ali gužva je u međuprostoru (na ulazu u HR).

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta. Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen promet na GP Bosanski Novi-Dvor.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.