I Agronomski fakultet podigao cijene studiranja

Nakon studenata Pravnog fakulteta koji upisnine od ove godine plaćaju po dvostruko većim cijenama, gdje redoviti studenti uz potporu ministarstva godinu plaćaju čak 1000 maraka, i studentima Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru nova akademska godina donijela je nove probleme i nova poskupljenja studiranja.

Pismo ogorčenih studenata

Na naš redakcijski e-mail stiglo je pismo ogorčenih studenata ovog fakulteta koji navode kako je od ove akademske godine došlo do drastičnog poskupljenja ECTS bodova i sveukupnih troškova fakulteta

– Studenti se osjećaju zakinutima, iako su upisi pri kraju, nismo mogli dobiti odgovore na brojna pitanja vezana o velikom poskupljenju. Na oglasnoj ploči su ispisane brojke od kojih se svima zavrtjelo u glavi, a osobito onima kojima su i prijašnje cijene bile previsoke. ECTS bodovi predmeta koje smo plaćali iznosili su 20 maraka, a sadašnja cijena je 40 maraka, što znači da jedan predmet od 6 ECTS bodova iznosi 240 maraka. Upisnina je bila 50 maraka, pa 60 maraka, a danas 150 maraka. Prehrambeni smjer ima  veći problem, bod je 45 maraka. Žalosno, zar ne? Mnogi roditelji su se zapitali zašto je tako, ali kao ni mi, studenti, nisu dobili valjane odgovore, osim onog kojeg nam je uputila jedna od profesorica: ‘Što vam je nejasno? Znate kako poskupi gorivo, kruh i mlijeko, tako i bod’, stoji u pismu studenata koji su htjeli ostati anonimni.
Studenti se pitaju trebaju li oni isplaćivati profesorima zaostale plaće poskupljenjem koje ide iz džepa roditelja koji jedva spajaju kraj s krajem. Navode kako su ostali uskraćeni za odgovore zbog čega je došlo do poskupljenja te da jedini odgovor koji su dobili jest da neće morati plaćati potvrde koje uzimaju s fakulteta koje inače koštaju 5 maraka i koje studenti trebaju jednom ili nijednom godišnje

– Kome idu naši novci, tko podmiruje svoje dugove, ulaže u karijeru i bogati svoje znanje, a zakida naše? Studiranje na našem fakultetu se danas zove luksuz i može ga priuštiti samo oni dubljega džepa. Mnogi naši kolege su odustali od studiranja jer nisu u mogućnosti platiti visoku cijenu studiranja i prisiljeni su na rad po kafićima, a u najgoru ruku ostanu sjediti kući i čekaju kad će dobiti potvrdan odgovor za zaposlenje, što se, poznajući naše stanje u BiH, može odužiti, stoji između ostalog u pismu studenata Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta. 

Plaće profesorima

Dekan fakulteta, prof. dr. Stanko Ivanković, potvrdio nam je kako je ove godine moralo doći do pokupljena troškova studiranja iz razloga što županije osnivači ne izmiruju svoje obveze prema Sveučilišta, a samim tim i prema fakultetima.
– 104 nastavnika imamo na platnom popisu i jednostavno treba svima isplatiti plaće. Kamo sreće da nije trebalo doći do ovoga, ali drugog izbora nismo imali, kazao je Ivanković.

Naveo je i kako su poskupjeli ECTS bodovi kao i upisnine.
– Naši studenti samo prvu godinu plaćaju upisnine, odnosno 150, 600 i 800 maraka po semestru, dok prelaskom na sljedeće godine dodiplomskog i diplomskog studija ne plaćaju upisnine već samo plaćaju ono što nisu položili, po ETSC bodu. Mislim da smo mi jedini od fakulteta koji to čine, što je, po mom mišljenju, za svaku pohvalu, kazao je Ivanković. 

Sveučilište u teškoj financijskoj situaciji

Vodstvo mostarskog Sveučilišta odavno upozorava na tešku financijsku situaciju zbog neizmirivanja obveza županija osnivača, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Posavske i Srednjobosanske županije. Vodstvo Sveučilišta konstantno poziva županije osnivače da što žurnije izmire obveze prema Sveučilištu kako bi se stvorili minimalni uvjeti za studiranje, odnosno kako ne bi doveli u pitanje opstojnost Sveučilišta kao jedine visokoobrazovne ustanove na hrvatskome jeziku. Rektor Vlado Majstorović je prilikom početka ove akademske godine ukazao kako je sadašnji način financiranja Sveučilišta  jednostavno neprihvatljiv i kako se mora odmah mijenjati u pravcu žurne uspostave sustavnog i stabilnijeg financiranja te izgradnje pravičnijeg sustava studentske participacije u troškovima studiranja i u konačnici uvođenja besplatnog studiranja za studente koji uspješno izmiruju svoje obveze.

(Dnevni list)


2 komentara

  • čuj 104 nastavnika!nebi da je 104 predmeta.nek smanje broj nastavnika pa im neće trebati toliko para.a ne dođe 2xmjesečno i dobije 2000 za to.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.