HVO traži da vlast u Hrvatskoj Heleza proglasi nepoželjnom osobom

Nakon što im je Vlada FBiH, po naputku njihova ministra za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Heleza, obustavila isplatu novčanih naknada, Udruga branitelja HVO-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) pozvala je predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ih na temelju ustavnih ovlasti o zaštiti Hrvata izvan granica RH zaštite od ovakvog čina federalnih vlasti. Zbog njegova postupka, traže od hrvatskih vlasti da ministra Zukana Heleza proglase u RH nepoželjnom osobom.

Traže zaštitu od RH

“Obraćamo se da izrazimo svoje ogorčenje najnovijim postupcima federalnog ministra Zukana Heleza i Vlade FBiH u cjelini…, ovo nije samo obraćanje javnosti, već i upozorenje da se konačno počne raditi na zaštiti hrvatskih branitelja i hrvatskoga naroda u cjelini, zaštiti od vidljivoga harača i progona određenih struktura u federalnoj Vladi. Ovo je poruka i hrvatskim predstavnicima u vlasti da se prestanu ponašati kao da se to njih ne tiče i kao da nemaju odgovornosti za ovo što se događa i što se ima dogoditi”, stoji u pismu branitelja HVO-a ZHŽ-a. Pitaju predstavnike vlasti u RH što je za njih nacionalni interes i u kojim slučajevima se poteže pitanje vitalnoga nacionalnog interesa ako to nije progon i obespravljivanje čitave braniteljske populacije. “Ako netko protuzakonito obustavi isplatu naknada za više od 4000 korisnika bez vidljivoga i zakonom priznatoga prava, zar to nije ugrožavanje nacionalnog interesa, ili smo mi branitelji možda postali nebitni za hrvatske predstavnike u vlasti. Govorimo o 4000 branitelja kojima je obustavljena isplata naknada, a tu su još i tisuće koji su na osnovi paušalnih ocjena uglavnom jednonacionalnih povjerenstava već izvedeni iz prava, i to bez prava na žalbu. Poručujemo vam da ćemo mi branitelji ako se ne počne zakonski raditi na sređivanju ovih problema, i ako se nastavi šutnja ‘naših’ političara biti prisiljeni braniti svoja prava svime pa i najradikalnijim sredstvima”, stoji u pismu branitelja HVO-a.

Kriminaliziranje Hrvata

U pismu vlastima Hrvatske ističu kako su najnovija događanja u vezi obustave isplate naknada braniteljima u ZHŽ-u samo još jedan u nizu udaraca bošnjačke elite na čelu s tzv. ministrom za braniteljska pitanja kojemu su se u zadnjoj odluci Vlade FBiH pridružili i ostali na čelu s premijerom Nikšićem, da do kraja obezvrijede i kriminaliziraju hrvatske branitelje, HVO i majoriziraju hrvatski narod u FBiH. “Ne znamo jeste li uopće svjesni da hrvatskih glasova u bh. politici više nigdje nema niti što znače, medijski smo u apsolutnoj blokadi i mraku. Na Federalnoj i ostalim televizijama gostuju samo bošnjački predstavnici koji se ponašaju kao u svojoj kući. Hrvate se iz državnih službi istjeruje na najbizarniji način s radnih mjesta. Jednostavno im se zamijene brave na vratima ureda preko noći”, poručuju braniteljske udruge HVO-a iz Zapadnohercegovačke županije.

(Vecernji.ba)

Nema komentara

 • Vidi li se očito šta radi taj Zukan,jedan mjesec ukida,drugi vraća. Umjesto da poveća invalidnine , on se iskaljuje na Hrvatskim braniteljimam pa radi šta ga je volja.To je stečeno pravo i niko ga ne može ukinuti.

 • vi ste svi stvarno priglupi,pa u čemu je problem?Onaj tko nije ranjen netreba primat naknadu i točka,onaj tko nije bio u ratu netreba ni imat mirovinu.
  Šta je tu nejasno??????????
  Ovdje se neštiti vojnik iz Hercegovine već liječnici i logističati koji su mimo zakona poptisivali mirovine.Zakona države koju su prihvatlili kao svoju,onog trenutka kad su prihvatili ukidanje Herceg Bosne…I uopće nevjerujem da je ovo popitsao netko od istinskih dragovoljaca,već vjerojetno prisilno molbilizirani lakrdijaš koji se kasnije okoristio pa se sad usrao posljedica!
  Žao mi je ljudi koji zaslužuju sve počasti ali zbog fukare to nemogu ostvarit!
  Živila Hrvatska!

 • Za širokobrijažanin-nisi ti širokobriježanin i odi na svoje portale i kontaj ko ješta prihvatio a ko je šta ukinuo.Fukare nema u HB.

 • Fukare su navijačka skupina Slobode iz Tuzle pa ovaj što se prestavlja ko Širokobriježanin je najvj.neka civilna žrtva rata iz istočne bosne a nelegali ministar Zukan ga ubacio ko branitelja da uživa to pravo zato treba odvoit financije hvo-a od armije bih pa nek svak pomete ispred svojih vrata.

 • Ratko i Petko su bili situirana milicija koja je neodkud došla odmah u stanove i na posao pa ako je sudit prema vašem imenu sve je jasno-

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.