Humanitarni festival balkanske umjetnosti “Spiritus Progentium” u Sarajevu

Drugi Humanitarni festival balkanske umjetnosti „Spiritus Progentium“ u Historijskom muzeju u Sarajevu biti će otvoren 16. studenoga u 18 sati. Ove godine će festival biti posvećen poeziji balkanskih pjesnika, čije će stihove recitacijom predstaviti publici Sarajeva glumica Irina Dobnik.

Ovom prilikom pozvani su i ostali pjesnici da dođu i predstave svoju poeziju publici u Sarajevu. Pored recitacije poezije, posjetitelji će imati priliku da vide likovnu impresiju poezija predstavljenu u vidu digitalnih ilustracija likovnih umjetnika Tomislava Dobrijevića i Ane Dominik Rodić.

Autori ilustracija će objasniti ono što su vidjeli u stihovima pjesnika te uspjeli to prenijeti u vizualnom smislu. Dio programa će također biti posvećen izložbi crteža japanske arhitekture bh. autorice Ivane Jasak, studentice arhitekture.

Neki od pjesnika koji će predstaviti svoju poeziju su: Aldijana Uzunović, Dragan Mučibabić, Anto Zirdum, fra Ivan Kramar, Amar Bešlija, Olivera Milojković, Sanin Čepalo, Nikola Turkalj, Erna Dervišić i mnogi drugi…

U sklopu programa će biti prezentirani radovi keramičke i likovne radionice zavoda „Mjedenica“. Posjetitelji će moći vidjeti likovnu impresiju pojedinih poezija korisnika usluga likovne radionice ovog zavoda.

Aktivisti neformalnog udruženja „Val“ su se odlučili za pomoć djeci sa posebnim potrebama iz razloga što prepoznaju da unatoč velikoj kreativnosti koju ova djeca ispoljavaju, društvo regije ne prihvaća njihov rad te na taj način ostajemo uskraćeni za još jedno kulturno-umjetničko bogatstvo.

Izložbu organizira neformalno umjetničko društvo „Val“ koje se od 2007. godine zalaže za ujedinjenje regije u kulturi i pomoć socijalno ugroženim grupama društva kroz kulturno-umjetnički angažman. Ovogodišnji festival će pored promocije Balkanske kulture imati i obavezu da podigne svijest o umjetničkoj vrijednosti digitalne umjetnosti u sklopu likovne kreativnosti. Udruženje i festival imaju veliku podršku bh. intelektualaca i medija iz regije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.