Bazilika i Gradina u Posuškom Gradcu u magazinu BHRT-a

Nakon što je u Posušje posjetila snimateljska ekipa iz Zagreba te snimala kadrove na golf terenu i prostoru Parka prirode Blidinje za izradu promotivnog materijala za potrebe projekta BBio, ovih dana tu je boravila i snimateljska ekipa BHRT-a iz Sarajeva. Snimali su kadrove na arheološkim lokalitetima u Posuškom Gradcu – starokršćanskoj bazilici i Gradini.

Starokršćanska bazilika

Za Posuški Gradac vežu se ostaci tragova prvih Kršćana o čemu zorno svjedoče ostaci starokršćanske bazilike iz četvrtog stoljeća čiji se temelji i kapelica nalaze u gradačkom groblju Crkvine. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci dvaju temelja što govori da se radi o dva različita objekta na istom mjestu iz različitih vremena. Bazilika je otkrivena 1968. godine, a istražena je pod vodstvom dr. Pavla Anđelića i Petra Oreča.

Gradina

Istraživanja pokazuju da prostor Posuškog Graca ima daleku prošlost i da je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na ovim područjima. Posuški Gradac je bio smješten na trgovačkoj komunikaciji od Solina prema Bosni i Neretvi po kojima su najvjerojatnije i Rimljani zasnovali svoje poznate putove legije. Nešto više podataka i materijalnih dokaza datira iz vremena slavnog Rimskog carstva, tako da na Gradini iznad crkve i župnog ureda postoje ostaci velike rimske utvrde dimenzija 61×75 metara čija širina temelja prelazi 3 metra. Pored ovoga na cijelom području, a poglavito ispod brda Gradina, postoje ostaci naselja i kuća.

posusje2

Ovi lokaliteti bit će prikazani na radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) u magazinu “Nova avantura” autora Nihada Zečevića koji subotom donosi ekskluzivne reportažne zapise, egzotične lokalitete i avanturističke pohode. Tema ove emisije će biti Antičko doba na prostoru BiH.

Snimanje je odrađeno u suradnji s Turističkom zajednicom ŽZH – podružnica Posušje.

(Posusje.net)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.