Hubble snimio rijedak fenomen u svemiru

Tijekom božićnih blagdana imali smo priliku teleskopom ili dalekozorima promatrati rijetku astronomsku pojavu – poravnanje (konjunkciju) Jupitera i Saturna, no to nije jedini takav fenomen kojemu možemo ovih dana svjedočiti na noćnom nebu.

Primjerice, teleskop Hubble je nedavno snimio prizor koji će mnogima oduzeti dah – efekt gravitacijske leće koji predstavlja savršen primjer Einsteinovog prstena.

Snimka ovog fenomena objavljena je prije desetak dana. Njen služben naziv je GAL-CLUS-022058s, ali je dobila nadimak “rastopljeni prsten”.

Ovaj nadimak je inspiriran dvjema činjenicama, lokacijom efekta, ali i time da on uistinu nalikuje na prsten od rastaljenog metala. Naime, snimka prikazuje južno zviježđe Kemijsku peć u kojem svjetlost izuzetno daleke galaksije savija mnogo bliža nakupina galaksija, piše Universe Today, a prenosi Index.

Jedna od prednosti gravitacijske leće jest to da ovaj fenomen omogućuje znanstvenicima da bolje proučavaju udaljene galaksije, koje bi inače nama bile nevidljive. Bliže masivne galaksije svojom gravitacijom iskrivljuju vremensko-prostorni kontinuum i tako savijaju putanje svjetlosti slično kao što to čine leće. Na taj način djeluju kao prirodni kozmički teleskopi.

Einsteinov prsten

U ovome slučaju je gravitacija nakupine galaksije iskrivila svjetlost daleke pozadinske galaksije i pretvorila je u krivulju, odnosno povećala je njenu sliku i razvukla je u gotovo savršen prsten. GAL-CLUS-022058s najveći je i jedan od najcjelovitijih Einsteinovih prstenova ikada otkriven u našem svemiru, piše NASA.

Einstein je unutar svoje opće teorije relativnosti pretpostavio postojanje ovakvih gravitacijskih leća. Objekti poput ovih idealni su za proučavanje galaksija koje su često previše slabe i udaljene da bi ih se moglo vidjeti bez ovog efekta.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ma kakav Einstein, najmanje deset ljudi je predviđalo takvu mogućnost i to najmanje 100 godina prije Einsteinova rođenja. Einsteina su stvorili mediji, njegova teorija je totalni promašaj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.