HSPF: ‘Urediti Travnik kao Mostar’

Nakon duge šutnje o uređenju Travnika, u ponedjeljak 1. listopada u Općinskoj dvorani općine Travnik održana je najavljena javna tribina na temu „Statut Grada TravnikaNjegov utjecaj na Hrvate u Srednjobosanskoj županiji“. Organizator događanja bila je udruga „Hrvatski studentski politološki forum“.

Među gostima koji su se odazvali, i publici izlagali ovu tematiku našli su se: Tomislav Rajić (predsjednik OO HSS-NHI), Marinko Matošević (poslijeratni predsjednik OV Travnik, umirovljeni časnik HVO-a), Mirko Batinić (nositelj liste Hrvatska koalicija za Travnik), Ivica Harambašić (kandidat za načelnika ispred Hrvatske koalicije za Travnik). Važno je naglasiti da su pozvani i lokalni predstavnici bošnjačkih stranaka, poput SDA, SDP-a te SBB-a,  međutim oni se nisu odazvali.

Budući da su ŽSB i HNŽ jedine županije s mješovitom nacionalnom strukturom, bilo je predviđeno da se Mostar i Travnik kao središta tih županija urede na jedinstven način s ciljem sprječavanja nacionalne ugroženosti malobrojnijeg konstitutivnog naroda. I zbilja, to je učinjeno za Bošnjake u Mostaru donošenjem Statuta grada Mostara. Uređenje Travnika je isto kao i u ostalim općinama u FBiH, dakle vrijedi načelo jedan čovjek – jedan glas, a izbor načelnika se odvija neposrednim putem. Hrvati Travnika već godinama upozoravaju na ovaj problem, no ništa nije riješeno po tom pitanju. Ono što osobito zabrinjava jest nedovoljna medijska pažnja koja se daje ovoj temi.  Postoji mogućnost da je pitanje Travnika čak postalo tabu tema, nešto o čemu nije poželjno govoriti. Ali ova tema je jako bitna, jer gledajući lokalno, saznajemo nešto i o višim razinama politike u Bosni i Hercegovini.

Mišljenja su se do određene mjere razlikovala, od toga da se ovakav razvoj događaja krivi političko nejedinstvo hrvatskog naroda i nedostatak zajedničke nacionalne vizije, do toga da pojedini krivicu vide isključivo u nedovoljnom sluhu ureda OHR-a. Budući da je većina izlagača još uvijek aktivna na lokalnoj političkoj sceni iskoristili su priliku da govore o problemima s terena. Birački popisi s brojem birača koji ne odgovaraju starosnoj strukturi stanovništva, nedovoljan broj vijećnika s kojim bi mogli riješiti konkretne probleme Hrvata koji žive na području ove općine.

Značajna je važnost problema, kao i eventualni načini njegovog rješavanja, pa stoga je  potrebno da se sve strane koje mogu učiniti nešto po tom pitanju stave u akciju. Jer svaka godina što prolazi povećava agoniju Hrvata Travnika. Nužno je također da se više govori o ovoj temi u medijima kako bi javno mnijenje postalo svjesno značaja rješavanja ovog problema.

Ured za informiranje HSPF-a

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.