HSPF: Dvije trećine države ne vjeruju medijima u Sarajevu

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) se osvrnuo na djelovanje sarajevskih medija, a povod je najsvježiji primjer-gostovanje eurozastupnice Željane Zovko na N1 televiziji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Posljednja neutemeljena hajka na zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovku samo je kap u moru primjera kako prolaze neistomišljenici u medijskom Sarajevu koje već dugo vremena neodoljivo podsjeća na orvelijansko ministarstvo istine.

Izgleda da je glavni grijeh zastupnice Zovko taj što se usudila na pristojan način suprotstaviti unaprijed zadanim “istinama” koje se prožimaju kroz maliciozne i neutemeljene konstrukte upakirane u formu pitanja, a koje gotovo u potpunosti korespondiraju s bošnjačkim nacionalističkim mitovima i spinovima.

Nadalje, upravo se na takav način iz tih medijskih centara kontinuirano plasiraju mnogobrojni spinovi kojima se odudara od temeljnih novinarskih načela poput objektivnosti, neutralnosti i istinoljubivosti.

Primjerice, kada je novinar N1 televizije Nikola Vučić indirektno proglasio Županiju Zapadnohercegovačku fašističkom, nitko iz tih pristranih centara u tome nije vidio nikakav problem. Novinaru Vučiću je tada na Twitteru civilizirano ukazano na njegov skandalozni šovinizam, nakon čega su sarajevska ministarstva istine posegnula za laži kako je Vučić žrtva prijetnji, uvreda i govora mržnje. Naravno, to nikada nije potkrijepljeno apsolutno nijednim dokazom.

Što se tiče udruge BH novinari koja bi trebala biti istinski zaštitnik novinarskih prava i sloboda, žalosti činjenica kako je njeno djelovanje krajnje selektivno i da se zasigurno ne može predstavljati kao zaštitnik svih novinara u BiH.

To pokazuje recentan primjer degutantnih prijetnji smrću novinaru Branimiru Galiću, poput one da će biti “priklan ko fašističko krme”. Mnoge institucije i organizacije su stale u obranu novinara Galića štiteći njegove temeljne slobode i ljudsko dostojanstvo, međutim ne i udruga BH novinari. Drugim riječima, dok se BH novinari bave određivanjem kako bi i što bi netko trebao govoriti u pojedinim emisijama, u potpunosti ostaju nijemi na najbrutalnije prijetnje smrću upućene novinarima.

Sve ovo, uz bezbroj drugih primjera, rezultira time da barem dvije trećine države ne vjeruju ogromnoj većini medija u Sarajevu. Uzrok ovoj činjenici prvenstveno leži u agresivnom, neprijateljski raspoloženom i uskogrudnom ponašanju prema svima onima koji odbiju govoriti glasom većinskoga nacionalizma.

Zbog toga je jedna vrsta tretmana rezervirana za one koje sarajevsko ministarstvo istine označi neprijateljima, a druga za rado viđene goste kojima je dozvoljeno pričati što god požele, pri čemu je to nerijetko protuustavna retorika popraćena različitim vrstama šovinizma, a koja se apsolutno nikada ne problematizira, priopćeno je iz HSPF-a.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Tko ima imalo pameti, potrebno je da samo napravi mali osvrt unatrag 18god kojim strujama je Željana pripadala. Svaka joj je igrala i svaka dobivala. Moli vas nemojte nam vrijedati um. Ona i takvi misli kada imaju 10.000eur primanja da su samo oni pametni. Zna se kako joj je to Sarajevo, ljudi oko Zeljka Komsica bili vrlo naklonjeni. Dobro je plivala , pa neka ona price prica po svijetu i sire.

    • Mene nimalo nije strah kadrova iz sarajeva a još manje jebivjetrica iz sirokoga…..lokala do lokalnih….ovo je primjenjivo i na ostale sredine. Bit svega je kakav je tko kao čovjek kao osoba kao intelektualac kao dobro…..a sve ostalo je manje važno…znam osobno primjer kako su neki jebivjetri postalixsefovi jer su dužni pare nekima sto su pravi zdravi….pa izmisle pricu da bi eto sebe opravdali…..nicija do zore nije gorjela ni moja ni tvoja ni icija osim Bozja….vidi i licemjerje kao flundre sfo se gomilaju medju svojim narodom kako bi isprale svoje grijehe….svaki grijeh se zna bio on iz posusja, bija iz duvna bija iz ljubuskoga ili rodom sa duzica, svaki sam osobno vidio….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.