HSPF: BiH nije šerijatska nego sekularna država

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) podsjeća da Bosna i Hercegovina nije šerijatska nego sekularna država, stoga je svako uplitanje vjerskih zajednica u političke procese neprimjereno i nedopustivo.

Posebno je skandalozan agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Naglašavamo kako je autonomija i sloboda vijećnika da glasuju po vlastitoj savjesti i političkim uvjerenjima, odnosno bez ikakvih pritisaka imperativ u svakom demokratskom društvu. Svaki napad na tu autonomiju predstavlja napad na sami demokratski poredak, zbog čega je navedeno priopćenje još više neprihvatljivo.

Pored prijetećeg i ucjenjivačkog tona priopćenja, nemoguće je ne primjetiti izrazito sugestivan i neprijateljski raspoložen sentiment prema hrvatskom narodu, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, kao i pravoslavnim vjernicima.

Vjerujemo kako takve poruke zasigurno ne doprinose međunacionalnim i međukonfesionalnim odnosima u Mostaru, ali i u cijeloj BiH. Pozivamo sve društvene aktere da se vrate svojoj izvornoj misiji djelovanja – vjerske zajednice duhovnoj dimenziji, a politički akteri političkim procesima.

Također pozivamo sve političke stranke i međunarodne organizacije u BiH da stanu u obranu sekularnog i demokratskog poretka, slobode djelovanja i građanskih vrijednosti općenito. Jedino takav jasan konsenzus može biti garancija da se slično agresivno uplitanje u političke procese neće ponoviti, bez obzira o kojoj vjerskoj zajednici se radilo, priopćili su iz HSPF-a.

Milivojević: U najvišem interesu srpske zajednice je da podrži Marija Kordića

(www.jabuka.tv)8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.