HSPF: Bez hrvatskog naroda nema BiH, kao ni njezina europskog puta

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) uputio je priopćenje u kojem najoštrije osuđuje dogovor o mehanizmu koordinacije kojeg su postigli predsjednici dviju stranaka, a bez znanja i suglasnosti predstavnika trećeg konstitutivnog naroda u BiH.

„Odbacujemo mogućnosti da se unutar mehanizma koordinacije višom razinom odlučivanja eliminiraju stavovi i nadležnosti županija. Pozivamo predstavnike hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH da ne popuste pod pritiscima međunarodne zajednice, te da ustraju na ustavnosti i provođenju već ranije dogovorenog mehanizma koordinacije“, navodi se u priopćenju.

Iz Hrvatskog studentskog politološkog forum pitaju se zašto visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini i povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u svojoj zajedničkoj izjavi pozdravljaju spomenuti dogovor, u čijem donošenju nisu sudjelovali predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda, a na snazi je i odluka o mehanizmu koordinacije, koju je prije šest mjeseci usvojilo Vijeće ministara BiH.

„Podržava li EU time izvaninstitucionalne dogovore na štetu institucija države BiH?“, pitaju se te upozoravaju kako su takve zajedničke izjave predstavnika Europske unije hrvatskom narodu u BiH zabrinjavajuće i nelogične, a najmanje u duhu načela zajedništva na kojem počiva Europska unija.

„Podsjećamo kako je hrvatski narod u BiH u potpunosti opredijeljen za europske integracije, no čini se kako iznova moramo apelirati kako bez hrvatskog konstitutivnog naroda nema Bosne i Hercegovine, pa tako ni europskog puta“, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: