Hrvoje Mandić u Zagrebu predstavlja monografiju o stradanju hercegovačkih franjevaca

Monografija ”Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću” autora Hrvoje Mandića bit će održana u utorak, 10. svibnja, s početkom u 19:00 sati u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije u Zagrebu.

O knjizi će govoriti:

  • akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora
  • prof. dr. sc. Damir Boras, Rektor Sveučilišta u Zagrebu
  • dr. sc. Mario Jareb, Hrvatski institut za povijest
  • autor dr. sc. Hrvoje Mandić

Nakon predstavljanja knjige u prostorijama dvorane bit će održano prigodno druženje.

Ova knjiga temelji se na desetljećima istraživanja problematike hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, a u svojem izvornom obliku riječ je o proširenoj  Mandićevoj doktorskoj disertaciji.

U historiografiji do ove knjige nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u Bosni i Hercegovini kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. Ta je tematika posebno zanimljiva jer je riječ o najtežem razdoblju za franjevački red u Hercegovini, ali i za Katoličku crkvu te hrvatski narod u vremenu Drugog svjetskog rata i poraća.

Stoga se u knjizi nalaze složena analiza zbivanja unutar franjevačkoga reda na području Širokoga Brijega tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, franjevačko djelovanje, utjecaj i posljedice partizanskog osvajanja Širokoga Brijega neposredno pred završetak rata, istaknuo je Mandić u razgovoru za portal Jabuka.tv u svibnju 2021. godine povodom izlaska monografije.

Riječ je o prvoj knjizi mladog povjesničara, a ona donosi cjelovit prikaz vjerske dimenzije društvenoga života koji se značajno i suprotstavljeno isprepletao s komunističkim režimom, koji je netom po svršetku Drugoga svjetskog rata institucionaliziran i formaliziran, iako nije bio i općeprihvaćen među Hrvatima u Hercegovini.

Mandić za Jabuka.tv: Franjevci nisu ubijeni zato što su navodno podržavali ustaški režim

Početna istraživanja bavila su se uzrokom i povodom ubojstva hercegovačkih franjevaca. Kasnija istraživanja bila su usmjerena na humanitarnu ulogu hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu, a u zadnjoj fazi istraživanja i pisanja fokus je bio na dekonstrukciji narativa o hercegovačkim franjevcima dominantnog nakon 1945. godine u doba komunističke Jugoslavije. Taj je narativ o(p)stao do danas i stoga se veći dio ove knjige bavi njegovom dekonstrukcijom, izdvojio je Mandić.

Knjiga, u izdanju AGM-a, ima ukupno 496 stranica, 2.012 fusnota i sadrži 22 poglavlja. Na kraju knjige nalazi se sažetak na engleskom jeziku, kazalo s preko 700 imena i popis literature. Slijedom toga u knjizi se nalazi 50-ak fotografija, faksimila dokumenata i vojnih zemljovida.

Mandićeva knjiga “Hercegovačka franjevačka provincija u II. svjetskom ratu poraću” dekonstruira komunistički narativ

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.