Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače da se registriraju za izbore

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH uputilo je u poziv na registraciju svim hrvatskim državljanima koji na dan izbora za Hrvatski sabor kane iskoristiti svoje glasačko pravo.

Glasanje za novi saziv Hrvatskog sabora u BiH će biti organizirano 16. i 17. travnja u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju.

U pozivu hrvatskog veleposlanstva za aktivnu registraciju birača stoji kako se on odnosi na hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji će na dan izbora boraviti u BiH kao i na one bez prebivališta u Hrvatskoj.

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta ako žele glasati u inozemstvu mogu podnijeti “zahtjev za prethodnu registraciju” u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Čović: ŽZH može bilo koji dan proglasiti neradnim

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, odnosno stalno žive u BiH, registriraju se za glasanje po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev.

Oni koji imaju hrvatsku osobnu iskaznicu s označenim prebivalištem izvan Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti “zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije”.

Milanović: Neću poštovati upozorenja Ustavnog suda

Birači bez hrvatske osobne iskaznice trebaju podnijeti “zahtjev za aktivnu registraciju” kako bi mogli glasati u inozemstvu ili Hrvatskoj.

Svi zahtjevi za aktivnu registraciju i zahtjevi za promjenu mjesta aktivne registracije podnose se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili nadležnom uredu javne uprave u Hrvatskoj ako će na dan izbora boraviti u Hrvatskoj.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjeve mogu podnijeti i na taj način.

Rok za predaju zahtjeva istječe 6. travnja.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.