Europska unija odlučila otvoriti pristupne pregovore s BiH

Čelnici država članica donijelu su u četvrtak u Bruxellesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i pozvali Komisiju da pripremi pregovarački okvir.

Nadovezujući se na preporuke Komisije od 12. ožujka 2024., Europsko vijeće odlučuje otvoriti pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Europsko vijeće poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji u trenutku kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022., kaže se u zaključcima Europsokog vijeća.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao odmah po usvajanju odluke da je na njegov prijedlog uvrštena rečenica da se pozove Europsku komisiju da pripremi pregovarački okvir koji će potom usvojiti Vijeće.

Ovo je bio veliki dugodišnji politički napor, najprije emancipirati temu Bosne i Hercegovine i staviti je na dnevni red EU-a, zatim emancipirati pitanje ravonopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda i osigurati da se svi važni, zatjevni insititucioalni koraci donesu, i u tome smo uspjeli, rekao je Plenković.

Plenković se oglasio i na društvenoj mreži X i čestitao predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto.

Uspjeli smo, na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca Borjani Krišto na ostvarenom napretku. Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda, napisao je Plenković.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitao je Bosni i Hercegovini.

Vaše je mjesto u Europi. Današnja odluka ključni je korak na vašem putu prema EU-u. Sada treba nastaviti vrijedno raditi tako da BiH stalno napreduje kao što žele vaši građani, poručio je Michel na društvenoj mreži X.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Nešto pozitivno nakon 34 godine. Odgovorite mi onako pošteno, je li vi mislite da je nekome stalo do nas pogotovo šačice Hrvata, niti do Srba nego su našunjali litij u RS i bakar u Varešu. Možda i još štogod što mi ne znamo. Ali šta možemo, uvijek se prikloniš manjem zlu. Ne daj Bože više istočno ti istočnjaci su u zadnjih sto godina poklali najmanje milijun Hrvata a tek Turci to samo Bog zna možda su ubili, nabili na kolac za 500 godina ko i Armeniju oko milijun i po. Zato zašutite i slijedite Plenkovića a ovo što je nakaradno na Zapadu možete molitvom odvratiti tko želi, neki jedva čekaju da im netko nametne nakaradne prutubožje zakone jer sami ne vole Boga sve im je iznad Boga i obitelji

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.