Hrvatski biskup: Bez služenja i sebedarja nema demografske obnove

Dubrovački biskup i predsjednik Vijeća hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj Mate Uzinić u subotu navečer ustvrdio je da će se bez “sebedarja, služenja i darivanja sebe“, u hrvatskom narodu smanjiti broj sklopljenih brakova i povećati broj razvoda te je istaknuo kako jedino sebedarje može pomoći u zaustavljanju negativnog trenda u kojem se odlazi iz domovine.

Bez sebedarja, kao nove vrijednosti života u skladu s logikom blaženstava, u našoj će se Crkvi i narodu nastaviti smanjivati broj sklopljenih brakova i povećavati broj rastava. I brakovi će se iz godine u godinu sklapati sve kasnije, istaknuo je mons. Uzinić u propovijedi na euharistijskom bdjenju “Hod svjetla” u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu koje je bilo uvod u središnji dio Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti” održati u nedjelju u Solinu.

Mons. Uzinić naglasio je da, kako je rekao, kao temeljne oznake blaženstava, “nikakav zakon i nikakva demografska politika nam neće pomoći da promijenimo trend demografskog izumiranja našeg naroda i krenemo putem demografske obnove domovine”.

Bez sebedarja nema i ne može biti muža i oca koji se brine za svoju obitelj i kao hranitelj i kao odgojitelj, koji je čvrsta stožina oko koje se okuplja obitelj, koji svim članovima obitelji daje sigurnost i oslonac, koji ih nosi na svojim ramenima. Žena i majka bez sebedarja – da se poslužim poslovicom – ne može držati ni jedan, a kamoli tri kuta kuće niti unositi u obitelj nježnost, zagrljaje i vrijednosti specifično ženskog genija. Bez sebedarja se djeca ne mogu razviti u zrele ljude sposobne preuzeti odgovornost za sebe i svoju budućnost. Bez sebedarja djedovi i bake nisu prenositelji mudrosti i iskustva i molitelji, njihova koljena nisu oslonac za unuke, a djeca i unuci nisu utjeha u starosti. Bez sebedarja nisu moguće neranjene obitelji, a ranjene obitelji postaju još ranjivije, rekao je Uzinić.

Rekao je da sa sebedarjem “može sve biti drugačije“.

Ono, sebedarje, nam jedino može pomoći da zaustavimo negativni trend koji jedne zatvara životu, a druge tjera iz domovine i da krenemo u novom, pozitivnom smjeru, istaknuo je Uzinić.

Bez sebedarja nisu moguće neranjene obitelji, a ranjene obitelji postaju još ranjivije.

Uzinić želi da obitelji ponovo budu ono što su bile kroz cijelu prošlost

Prema njegovim riječima, sebedarje može omogućiti našim obiteljima da ponovno budu ono što su bile kroz cijelu našu prošlost i na što ih poziva ili, bolje rečeno, kako ih definira geslo ovoga Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu koje glasi: “Obitelj – izvor života i radosti!

Euharistijsko bdjenje “Hod svjetla” predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, koji je upalio veliku svijeću na oltaru postavljenom na otvorenom prostoru, a svijeće je upalilo i mnoštvo nazočnih. Barišić je pritom rekao kako nas je “svjetlo vjere vodilo i održalo 14 stoljeća“.

Ovom zavjetnom svijećom želimo potvrditi našu odluku da budemo svjetlo u današnjem vremenu i svijetu jer Krist nas šalje da nosimo toplinu svjetla u naše obitelji, kazao je Barišić. Prema njegovim riječima, upaljenim svijećama želimo ražariti ognjišta naših obitelji, a želimo i novi iskorak i ohrabrenje na putu vjere.

Sve vas srdačno pozdravljam sa željom da naš Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji bude blagoslov za našu Crkvu i za našu domovinu, poručio je Barišić.

Tijekom euharistijskog bdjenja, nekoliko je bračnih parova s oltara javno svjedočilo o svojim bračnim uspjesima, ali i izazovima s kojima su se suočavali, a koje su prevladavali vjerom u Boga. Jedan sudionik toga javnoga svjedočenja rekao je da “brak može biti pakao, ali i raj ako pustimo Boga u svoj život”.

Na euharistijskom bdjenju su također čitana i promišljanja o braku i obitelji trojice papa – Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i pape Franje.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.