Hrvatske stranke usuglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava

Na sastanku predsjednika hrvatskih političkih stranaka, članice HNS-a BiH, koji je održan u utorak u Mostaru, usuglašen je konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i djelomičnih izmjena Ustava.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je novinarima kako je taj prijedlog poslan pregovaračima koji dolaze iz SAD-a i EU, a bit će poslan i drugim političkim strankama, sudionicima pregovora.

Po njegovim riječima, prijedlogom se definira izbor članova Predsjedništva BiH, način izbora zastupnika Doma naroda BiH i Kluba Hrvata Doma naroda Federacije BiH.

Zajednički i jedinstven stav je da je to ona linija ispod koje nitko od nas neće ići, poručio je Cvitanović.

Po njegovim riječima, ta donja linija predstavlja legitimno predstavljanje i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu.

Dakle govorimo o izmjenama Izbornog zakona i o našoj startnoj minimalnoj poziciji, ne govorimo o izmjenama Ustava gdje smo naš narod pozicionirali na razini ostala dva konstitutivna naroda. Dakle, govorimo samo o izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim izmjenama Ustava kako bismo proveli presude Europskog suda za ljudska prava, kazao je Cvitanović.

Komentirajući izjavu bošnjačkog političara Adila Osmanovića kako ne treba razgovarati o izbornim reformama, Cvitanović je kazao kako bošnjačka strana, želeći zadržati status quo, nastoji doći u situaciju da se raspišu izbori i da nema prostora za izmjenu izbornog zakona.

Vjerujem kako ne postoji partner s B strane koji želi rješenje, već kontinuirano želi status quo i da ne dođemo do rješenja, ustvrdio je Cvitanović.

Na pitanje što će se dogoditi ako se dogovor ne postigne, Cvitanović je odgovorio kako će stranke HNS-a na izvanrednom saboru u veljači odlučiti o daljnjim koracima.

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić kazao je kako pregovarački proces ide svome kraju i da će se za dvadesetak dana znati ima li od ove zemlje išta ili nema.

Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom, ocijenio je Karamatić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadim optimist je kada je riječ o izbornoj reformi.

Ako želimo da ova država ide putem europskih integracija, onda je izborna reforma nužna. Međutim, kako izborna reforma ne ovisi samo o stavu Hrvata već ovisi i o stavu svih drugih, pitanje je kako će drugi pregovarači željeti ovu djelomičnu izmjenu Ustava, odnosno izmjenu izbornog zakonodavstva, kazao je Vukadin.

Za njega je apsolutno neprihvatljiva revizija uloge domova naroda.

Na upit hoće li hrvatske stranke bojkotirati izbore ako pregovori propadnu, Vukadin je odgovorio protupitanjem:

Ima li uvjeta za izbore ukoliko se ne dogodi ovo o čemu mi pričamo? Nisu zakonske pretpostavke za zakonito provođenje izbora ostvarene, odnosno stvorene da bi izbori bili legalni i legitimni i sukladni Ustavu i zakonu, dodao je Vukadin.

Predsjednik Hrvatske demokratske unije Miro Grabovac Titan smatra kako se izbori trebaju održati ukoliko se usvoji prijedlog hrvatske strane, a u slučaju da ne dođe do izmjena izbornog zakonodavstva, po njegovim riječima, hrvatski predstavnici trebaju ostati dosljedni i ne trebaju ići na izbore.

Smatram da neće biti zakonskih uvjeta za održavanje izbora, a drugo, smatram da Hrvati principijelno ne trebaju izići na te izbore. BiH ne može biti cjelovita bez hrvatskog naroda, jer je narod nositelj suvereniteta, kazao je Grabovac Titan.

(Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.