Hrvatska: Vlada naložila snižavanje neopravdano dignutih cijena

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača, javlja Hina.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

U ova četiri koraka provjerite jesu li vam euri lažni ili pravi

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo financija i druga nadležna državna tijela zaduženi su da na temelju prikupljenih podataka i analiza razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

Mikulić: U 31 posto nadzora utvrđeni prekršaji

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na vladinoj je sjednici izvijestio da je u protekla dva dana provedeno 306 nadzora vezanih uz cijene te je utvrđeno 96 prekršaja.

Što se tiče trgovine, kaže kako preliminarni podaci pokazuju da je zabilježen rast cijena od tri do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kavu i druge artikle. Utvrdit će se radi li se o neopravdanom povećanju cijena.

U uslužnim djelatnostima, povećanje se kreće od 10 do 80 posto, a turistički inspektori su u 151 nadzoru utvrdili 52 povrede odnosno povećanja cijena, od jedan do deset posto.

Premijer Plenković je u uvodu vladine sjednice najavio snažnu vladinu intervenciju za one koji su neopravdano povisili cijene u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana. Te mjere će uključivati i subvencije i poreze, rekao je.

Što će biti s mjenjačnicama u Hrvatskoj?

Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, rekao je Plenković.

Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti, rekao je Plenković, javlja Hina.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi “ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakva razloga”.

Dizati cijene, baciti sjenu na uvođenje eura i pridonositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići, rekao je Plenković.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • Poslije ebanja nema kajanja. Trebala je na vrujene šeprtljava hrvatska Vlada predvidjeti što će biti i spriječiti malverzacije trgovaca, kao što su uradili Slovenci kad su tolar mijenjali za euro. U njih nije bilo moguće preko noći poskupjeti sve živo. Sad to neće biti lako ispraviti. E moj Blenkoviću.

  • tko vjeruje u ovu plenkovićevu priču
   neće smanjiti cijene veći podići otišlesu kune nema više milijunaša ovoje katasrofa plenkoviću kolikatije.sad mjesečna plata u eurima 🤣

 • Pustimo mi Hrvatsku rjesit ce ona svoje probleme,

  vec unas su problemi sa cjenama,
  skuplje je kod nas tri puta nego u Becu i Londonu….

  • Zabavi narod sa cjenam,da bi prikrili afere,narod poglup,umjesto svi na ulice mjesec dana,pa bi se tek Plenko počeo zabavljati narodom,dosta komedija u ovih 30 god.

 • Kaže onaj Džakula, inače g… kako im je porasla naplata PDVa..Smiješan lik..Kako neće kad im cjene svega idu u nebo pa onda i PDV.
  Kokošaru nije to rezultat boljeg stanja- nego sranja.

 • Zabavi narod sa cjenam,da bi prikrili afere,narod poglup,umjesto svi na ulice mjesec dana,pa bi se tek Plenko počeo zabavljati narodom,dosta komedija u ovih 30 god.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.