Hrvatska uvodi povlastice za cijepljene

Digitalna zelena potvrda, kolokvijalno nazvana covid-putovnica, od 1. lipnja mogla bi postati glavna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabavu bez pridržavanja epidemioloških mjera, saznaje neslužbeno Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru RH.

Ovog četvrtka u zagrebačkom restoranu Rooftop Lateral, na 26. katu nebodera u Strojarskoj ulici, održat će se prvo probno okupljanje, domjenak za 100 osoba koje su cijepljene s obje doze cjepiva i kojima je od druge doze prošlo najmanje dva tjedna.

Tijekom četverosatnog druženja ponašat će se kao da epidemije nema – neće držati razmak niti nositi maske, normalno će razgovarati, kretati se, jesti… Sedam dana poslije bit će testirani: pokaže li se da nije došlo do širenja zaraze, bit će to dokaz da bi cijepljene osobe tijekom turističke sezone mogle uživati u događanjima bez epidemioloških ograničenja.

Ako svi uvjeti budu ispunjeni, ako pilot-projekt dokaže sigurnost okupljenih i ako budu dobre brojke, od početka lipnja svi s covid-putovnicom moći će uživati u relativno normalnoj turističkoj sezoni, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Nakon domjenka u četvrtak nastavit će se s pilot-projektima: prvo će se u subotu inscenirati svadba, a nakon toga i okupljanja s osobama koje su preboljele covid-19 u posljednjih šest mjeseci.

Kako kaže sugovornik Jutarnjeg lista, bude li sve u skladu s očekivanjima, na ulasku, primjerice, na koncert posjetiteljima bi se očitao QR kod s tzv. covid-putovnica, a na događaj bi mogli ući oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli covid te oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati, dakle pod istim uvjetima kao za prelazak granice.

Pilot-projekt organizira Udruga ugostitelja u suradnji s HZJZ-om.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)


15 komentara

  • Njemačka uvodi povlastice za cijepljene= Hrvatska uvodi povlastice za cijepljenje. Njemačka otvara logore za necijepljene= Hrvatska otvara logore za necijepljene. Još samo dva tjedna da ispravimo krivulju. To je za naše dobro..

  • ” Ponašat će se kao da epidemije nema”. Kao ima. AHHHHHH a aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa h haaaa haaaa haaaaaa ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. PIlot projekt seksa bez distance.

    • Božinoviću se treba obratit za dozvolu prđenja, a Capak bi njuskao da zna je li onaj koji prdne cijepljen pfizerom ili astrom

  • Njemački prvi registar za neželjene efekte nošenja maski na djeci identifikovao je 24 fizička, psihološka i zdravstvena problema u ponašanju, uključujući razdražljivost (60 %), glavobolju (53 %), poteškoće sa koncentracijom (50 %), smanjen osjećaj sreće (49 %), nevoljnost da idu u školu / vrtić (44 %), malaksalost (42 %), otežano učenje (38 %) i pospanost ili umor (37 %)

    • ma to je za njihovo dobro. I maske i cjepiva. nemoj tako, ti si ravnozemljaš, reptil..vjeruj znanosti. ne bi oni lagali za LOVU . ma kakvi

  • Ma vidi ti to … Kad smo prehladu , gripu ,glavobolju itd prihvatili kao koronu , zašto nebi i cjepivom kupili slobodu ??? . Sućut svima koji su izgubili bližnje , ali ovo je dno dna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.