Hrvatska: Uskoro kreću svatovi i druge proslave, dopuštena nešto veća okupljanja

Od sljedeće srijede, 27. svibnja, u Hrvatskoj će biti dozvoljena su privatna i poslovna okupljanja do sto ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenim prostorima.

Kako će se provoditi mjere sigurnosti, za sada nije poznato, a iz Nacionalnog stožera civilne zaštite kažu da će s preporukama izaći tijekom sljedećeg tjedna, prenosi Jutarnji list.

Nakon niza sastanaka sa službenim predstavnicima ugostiteljske i industrije događaja postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja.

U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događaja, primjerice koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama, navode iz Stožera te dodaju da će detaljne preporuke vezane uz epidemiološki okvir uskoro objaviti.

Dakle, od 27. svibnja predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja. No, iz Stožera ostavljaju i mogućnost promjena broja jer navode da će “daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji”.

Jedna od novih odluka je i ona da su od 30. svibnja dozvoljena natjecanja na otvorenom, ali bez publike. I detalji o mjerama na natjecanjima bit će naknadno objavljeni.

Sve ovo omogućava povoljna epidemiološka situacija, koja je dobar trend zadržala i u protekla 24 sata. Naime, samo su tri slučaja novooobljelih, i to u Osječko-baranjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Oboljelih je sada ukupno 2.237. Također, zabilježen je jedan smrtni slučaj – teško bolesne žene koja je 40 dana bila pozitivna na virus. Crna statistika sada broji 97 žrtava Covida-19.

Dosad je testirana 58.091 osoba, od toga 1.070 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih slučajeva je isti broj, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru devetero pacijenata, kažu iz Stožera.

ŽZH i HNŽ traže ukidanje mjera samoizolacije i otvaranje svadbenih salona

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.