Hrvatska u EU-u i SAD-u traži potporu za preustroj BiH

Najviši hrvatski dužnosnici, zajedno sa Svetom Stolicom, lobiraju na desecima svjetskih adresa u interesu stabilizacije ukupnih prilika u BiH i ispravljanja nepravde stvorene Daytonskim sporazumom, a još više kasnijim pogrešnim interpretacijama i njegovom revizijom.

Na veliki odjek naišli su navodi kako se vatikanska diplomacija uključila u diplomatsku misiju spašavanja bh. Hrvata, s komentarima kako je konačno došlo vrijeme da se pozornost posveti tom problemu.

Usporedno s tim, kako doznaje Večernji list, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Davor Ivo Stier, posljednjih su mjeseci intenzivirali susrete s europskim dužnosnicima, američkom administracijom i drugim utjecajnim zemljama svijeta u kojima stalno ističu potrebu rješenja institucionalne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Teško stanje

Pri tome upozoravaju kako su aktualni trendovi bošnjačkoga unitarizma koji pojačava učinke srpskoga separatizma jednako opasni te pridonose nestabilnosti BiH, regije, a najpogubniji utjecaj imaju za bh. Hrvate.

Zajedno s time, upozorava se i kako je država, trenutačno zarobljena u iznimno složen i neučinkovit mehanizam, svima postala problem jer nije u stanju biti stabilna i napredovati prema Europskoj uniji. U tom je kontekstu protekao i posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova koji se u nekoliko navrata osvrnuo na iznimno teško stanje Hrvata katolika u BiH, napose nakon susreta s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.