Hrvatska smanjila mirovine onima koji su radili u državama bivše Jugoslavije

Brojnim umirovljenicima u Hrvatskoj posljednjih mjeseci stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove, znatno niže, mirovine od onih koje su primali ranije. Riječ je o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije.

Kako donosi Jutarnji list, ovim umirovljenicima se tek sada, 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju, ažuriraju iznosi mirovina, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima.

Prema neslužbenim podacima, radi se o oko dvije tisuće ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, što su za pojedine umirovljenike iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

Stiglo mi je rješenje prema kojem mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna (oko 289 KM) pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali, kaže Antonija Z., 71-godišnja umirovljenica iz Zagreba koja je krajem prošle godine od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobila novo rješenje.

Ona je korisnica porodične penzije koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina radnog staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario na području Hrvatske, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Antoniji su u HZMO-u objasnili da je to posljedica primjene međudržavnih sporazuma sa Srbijom i BiH. Ipak, nitko joj nije rekao zašto joj je mirovina umanjena za čak 1.100 kuna.

Samo su mi rekli da su to trebali napraviti još 2011. godine, kazala je ona.

Prema neslužbenim informacijama, još je oko dvije tisuće umirovljenika u Hrvatskoj čije mirovine nisu usklađene s međudržavnim ugovorima, što znači da i oni mogu očekivati manja primanja ili upravo dobivaju rješenja o njima. Razlog je tome što im se, pojednostavljeno rečeno, mirovina dosad isplaćivala kao da je u cijelosti zarađena u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Dadni joj mirovinu za 20 godna u Hrvatskoj a oni staz u Srbiji i BI H posebno pa e viditi koliko će imati mirovinu u kojoj zemlji ima da sastavis vas staz i dobijes mirovinu.

  • toje zakon izglaso hadeze u saboru hrvaske kolinda potpisala toje pijacka umirovijenika u hrvaskoj otogace pravit drzavne proracune na racun penzijonera koisu nadpolovicno radili u bih i srbiji

  • Za mirovinu..Onda bi po tebi trebali se obratiti i drugi umirovljenici iz BiH da primaju hrvatsku mirovinu koja je mnogo veća nego u BiH koja iznosi 370 KM za 15 godina rada i 450 KM za 40 godina rada.Zar nije malo i njima?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.