Hrvatska slavi 20 godina međunarodnog priznanja

Republika Hrvatska na današnji dan slavi 20 godina međunarodnog priznanja. Naime, 15. siječnja 1992. priznalo ju je čak 17 zemalja, a šest godina nakon toga provedena je i mirna reintegracija.

“U prvoj fazi državnosti imali smo ozbiljnih problema s određenim demokratskim standardima, imali smo ratne zločine za vrijeme Domovinskog rata, pretvorbu i privatizaciju koja je često bila nezakonita, a nekad i duboko nemoralna”, riječi su kojima je u Dnevniku HTV-a 20. godišnjicu prokomentirao predsjednik Ivo Josipović. Ujedno je dodao: “Bilo je i dobrih stvari, povijest nije crno-bijela, postajali smo bolji”.

Na današnji dan obilježava se i 14 godina od mirne reintegracije Vukovara.

Pobjeda hrvatskih građana

“Hrvatska je vratila jedan velik i važan dio teritorija na miran način, to je priča o uspjehu ne samo Hrvatske nego i međunarodne zajednice. To je u prvom redu bila pobjeda hrvatskih građana”, kazao je predsjednik dodajući da se u reintegriranom području obnovio zajednički život, bez obzira što možda ima određenih problema i neslaganja.

Središnje proslave obljetnice priznanja održat će se u Vukovaru i Zagrebu. Vukovar će posjetiti predsjednik Josipović, koji će kasnije s premijerom Zoranom Milanovićem sudjelovati i na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice međunarodnog priznanja s početkom u 19.15 sati, na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.