Ljubić: Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH čestitao je svim Hrvaticama i Hrvatima 23. obljetnicu  Hrvatske republike Herceg Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena, navodi dr Ljubić u čestitki te naglašava:

– S obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banja Luke, Herceg Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina.

Herceg Bosna je, smatra Ljubić, aktualna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku jednakopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktualna i kao pravna i politička činjenica.

– Konačno, Herceg Bosna i danas živi u mnogim zakonima i javnim poduzećima. Nadalje svi zakoni HRHB su i danas na snazi za sve one oblasti koje nisu uređene na razini države. To je, između ostalog, Zakon o državnim praznicima i blagdanima, na osnovu kojega mi danas obilježavamo ovu obljetnicu, podsjeća predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH.

Herceg Bosna  je, naglađava, ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, temeljem Washingtonskih i Daytonskih mirovnih sporazuma.  Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni  na štetu Hrvata, mi politički predstavnici Hrvata, imamo političko utemeljenje tražiti rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda.

– Međutim, ako za to nema  volje niti spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda sukladno međunarodnom pravu, imamo pravo tražiti vraćanje na stanje „status quo ante“ tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna, navodi Ljubić.

Zato poziva “naše partnere s kojima dijelimo odgovornost za BiH” da konačno odgovorno i u dobroj vjeri pristupimo razgovorima o preuređenju  BiH na principima Rezolucije EU parlamenta, „principima federalizma i legitimnog predstavljanja naroda“.

– Pozivam sve članove Hrvatskog narodnog sabora i naš narod na mobilizaciju do rješenja Hrvatskog pitanja u BiH jer je to i pitanje opstojnosti sam BiH u ovim granicama.

Pozivamo Republiku Hrvatsku, članicu EU i NATO da iskoristi sve raspoložive instrumente da se BiH uredi na način da se osigura hrvatska ravnopravnost i funkcionalnost. Za početak predlažemo da Hrvatska žurno zatraži priključenje Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Još jednom svim Hrvatica i Hrvatima želimo blagoslovljenu i sretnu  obljetnicu Hrvatske Republike Herceg Bosne, s uvjerenjem da ćemo uspjeti očuvati narodni politički subjektivitet Hrvata u B i H i život u nacionalnom i ljudskom dostojanstvu, stoji u čestitci predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Bože Ljubića.

28 komentara

 • Na kakvu vi mobilizaciju pozivate gos. Ljubic? Vi se nas sjetite samo pred izbore. Imali ste svoju sansu u zadnjih 20 godina, niste je iskoristili, naprotiv samo ste je iskoristili za vlastiti ineres. Sad se samo pitam, kako vas nije sram vise?!

 • Koje su ljudi ovce??? Opet ce svi potrcat glasat za ovoga i slicne koji se ne cuju po 4 godine i onda par tjedana prije izbora hrvatine….ovaj do izbora ne pozdravlja prve susjede….

 • mobilizacija da nas iselite pricate o hrvatstvu a manje nam plate nego u sarajevu o cem vise pricate kako vas nije sramota daj jednom se progledajte zbog takvih smo manjina u bih sve bjezi ko ima gdje

 • Ljubiću, dosta je tvoje demagogije. Nemoj nas više braniti. Ti si svoje “hrvatstvo” debelo naplatio, uhljebio si sebe i sve svoje, namugao se stanova, džipova i drugih nekretnina, podebljao bankovne račune. A što si nama dobro učinio?

 • Ja kao clan HDZ necu glasati za tebe jer vas je vise dosta.Komu bolan vise demagogija pred izbore.Ja sam veci hrvat,domoljub i katolik od tebe i od Covica,nepismenog Mire Kraljevica i ostalih poltrona.
  Sad ocekujem odgovor tipa sta ce te vi lijanovici,platformasi,udbasi…
  Vi ste sve dali lopovu lijanu u gradu:hotel,borak,bascu,robnu,obnovu…
  Nastavite niz gospodo iz privatizirane stranke.
  Dosta vas je vise pederi.
  HDZ je moj stranka a ne vasa.
  Hocete li eventualnu pobjedu slaviti u Borku?
  Sram vas bilo.

 • Izbori se bliže, daju se ovakve izjave kao i uvijek pred izbore…..malo ovce treba nahuskat nacionalnim nabojom da glasaju i da im bude bolje po ko zna koji put..:(

 • Što su iz rupa izišli, sada se veličaju i kite Herceg-Bosnom. Kite se s krvlju poginulih sinova, uplakanih majki širom Herceg Bosne. Poginuli su za Ideale koje ste vi “prokockali” vašom nezasitnošću za novcem! Vi, ti i Dragan nemate pravo uzeti Herceg-Bosnu u usta! Jer, ti i Dragan ste je ugasili! Ako ne skroz ugasili, onda je u procesu gašenja! Sada, kada se narod iseljava, prodajete priču… Nema, ostat će vam samo vaši “uhljebići”. Tužna istina je, da je Hrvatski narod u fazi izumiranja. 🙂 Hvala HDZ, Hvala Ljubiću i Dragane, uspjeli ste opustošiti narod, što nijedan genocid ovoga svijeta nije!

 • Hoće li se i veleposlanica u Švicarskoj odazvati na poziv pa da i ona može dobiti trolist kao i sva obitelj i šurjaci braća…

 • Pitam Vas i sve ostale koji ste prokukurikali u izborno praskozorje sta ce te uciniti za ZRTVE UDBASKOG
  TERORA ili cete nastaviti potiho raditi protiv njih kao i dosada.hvala.

 • Marš klempo,kako te nije više sram lagati i prodavati maglu jadnom hrvatskom narodu 20 god..Sve si uzeo od hrvatskog naroda,tko i tvoj brat Mariofil, ništa mu niste dali i vratili,još da ti omogućimo i Saborsku mirovinu 12 000-14 000.kuna.Sram te bilo jadniče,pokvareni..LEŠINARU JEDAN…

Komentiraj: