Hrvatska proglasila katastrofu zbog potresa, a zbog stradalih Posušana još jedan Dan žalosti – Jabuka.tv

Hrvatska proglasila katastrofu zbog potresa, a zbog stradalih Posušana još jedan Dan žalosti

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Vlada odlučila proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije te dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

Odlučili smo danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije i već uz postojeći stožer civilne zaštite oformiti i poseban stožer na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Proglašavaju, kaže, katastrofu danas jer su temeljem načela postupnosti dobili informacije s terena u proteklih nekoliko dana i od ministra unutarnjih poslova, kroz sustav civilne zaštite o razmjerima šteta i posljedicama na funkcioniranje života.

Vezano za novi stožer, Plenković je rekao da će u njega biti uključeni predstavnici svih resora, a potpredsjednici će biti Darko Horvat i Boris Milošević.

Tako da postavimo temelje ne samo kriznoga upravljanja u danima neposredno nakon potresa nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća u ovim županijama. Uvjereni smo da će nova struktura pomoći i predstavnicima područne i lokalne samouprave, koordinaciji svih službi u kanaliziranju potpore koja dolazi od građana na kvalitetan način, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je na sjednici Vlade na kojoj su ministri minutom šutnje odali počast za osmero mladih koji su izgubili život u blizini Posušja u novogodišnjoj noći, ugušivši se ispušnim plinovima iz agregata – podsjetio da je danas tjedan dana od prvog potresa jačine 5 po Richteru koji je uglavnom pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Šest je dana od razornog potresa jačine 6,2 po Richteru u kojem je život izgubilo sedmero ljudi, a u njemu su ozlijeđene 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest otpušteno. Tijekom akcija četiri vatrogasca su ozlijeđena, a jedan volonter je poginuo prilikom pomaganja.

Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih sugrađana te naglasio da se prema podacima Serizmološke službe od ponedjeljka tlo i dalje trese, te je zabilježen veliki broj manjih ili srednje jakih potresa.

To ne znači da trebamo biti u strahu, no trebamo biti na oprezu, poručio je premijer.

Ustvrdio je da su od prvoga potresa u ponedjeljak Vlada i sve službe reagirale promptno, bili su na terenu.

Izvijestio je da je 16 od 18 članova Vlade već u proteklim danima bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje će ići sutra da vide što se događa na području u njihovoj nadležnosti.

Zahvalio je policiji, vojsci, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, vatrogascima, HGSS-u koji su učinili maksimalne napore proteklih dana kako bi se osigurala pomoć. Zahvalio je i svim sugrađanima, volonterima i ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce i zajedništvo Hrvatske da se pomogne svima kojima je potres iz korijena promijenio život.

To je bilo jedno jedinstvo na koje svi zajedno možemo biti ponosni, rekao je.

Naglasio je da su na terenu su statičari i građeviski inženjeri, neki su ozlijeđeni prilikom drugog potresa, izrazivši nadu da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo nakon zagrebačkog potresa je izrazito važno, rekao je.

Podsjetio je i da su brojne građevinske firme i razne kompanije u Hrvatskoj dale doprinos, neki su poslali mehanizaciju, neki vodu i hranu.

Nema onoga tko se nije odazvao odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost, ustvrdio je Plenković, zahvalivši pritom svim našim prijateljima i partnerima brojnim državama koje su kroz mehanizam EU za civilnu zaštitu dali potporu u kratkom roku i dostavili brojne ključne potrepštine od kontejnera, šatora. Zahvalio je i članicama unije i onima kojima to nisu, susjednim zemljama i na financijskoj podršci.

Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o interventnim mjerama financijskog karaktera, a Plenković je istaknuo da je 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju raspoređeno u dobroj vjeri rasporedili kako se činilo prema preliminarnim procjenama štete, prenosi Hina

Uvjeren je, kaže, da je ovo bio samo hitni signal, država će dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima te “nitko neće ostati sam u ovoj situaciji”.

Na kraju sjednice proglašen još jedan Dan žalosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na samom kraju sjednice Vlade RH rekao kako će u Hrvatskoj u utorak 5. siječnja biti proglašen još jedan Dan žalosti zbog tragično stradalih osmero Posušana prilikom dočeka Nove godine.

Konzulitirao sam se s predsjednikom Milanovićem i predsjednikom Sabora Jandrokovićem, oni također podržavaju ovu incijativu, pa mislim da ćemo na ovakav način iskazati jedan oblik solidarnosti prema našim sunarodnjacima nastanjenim u BiH. Zahvaljujem i ministru Grliću-Radmanu na podnesenoj inicijativi, rekao je Plenković u obrazloženju odluke.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je u prošlu subotu bio proglašen Dan žalosti zbog stradilih u potresima oko petrinjskog područja. A isti dan bio je proglašen Dan žalosti u cijeloj BiH zbog stradalih Posušana, a ovaj ponedjeljak je iz istog razloga Dan žalosti u Federaciji BiH. Općina Posušje i Županija Zapadnohercegovačka ranije su proglasile tri dana žalosti od subote do ponedjeljka.

Nezapamćena tuga u Rakitnu: Tisuće ljudi ispratilo šest mladih na vječni počinak

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.