Hrvatska policija uhitila osumnjičenog za logor Manjača

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Ravnateljstva policije su u subotu u 10,25 sati u Ličkom Petrovom Selu,uhitili 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, nekadašnjeg oficira u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa tadašnjim sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je  tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika “Manjača“ pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio  podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja. U tome je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede, navodi MUP.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine bit će u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu bit će podnesena odgovarajuća kaznena prijava, stoji u objavi MUP-a na upit Hine.

Danas je početak programa Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora Jadovno kasnio puna dva sata jer se čekalo da stigne 150 sudionika u tri autobusa koji su bili zadržani na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo. Predsjednik banjalučke Udruge Jadovnio 1941. Dušan Bastašić je rekao „da su putnici bili dugo i detaljno pretresani, a da je jedan pošten i častan čovjek, Dane Lukaić, zadržan i nije mogao, deveti put, odati počast žrtvama Jadovnog“.

(Hina) 


5 komentara

  • Dusane , ne dusi! Castan i posten, pritresan!!! Daleko je to od casti i postenja! Ja neznam kad su mene pritresli! Niti sam casna, niti postena! A vi s portala, sto manje vaki tema!! Jer odma se blati ustastvo, kakvi su bili, koliko ubijeni itd!! Mene zanima radi li oni grill u Drinovcima, oni Majstor, sta pece janjetinu!

  • Velebit je pun,kako oni kažu,osveštanih krsteva,šest ili sedam već.KO IM TO DOZVOLJAVA.GONI BANDU ILI ĆE VAS U DOGLEDNO VRIJEME PONOVO KLATI I BACATI U JAME.TO JE BOLESTAN NAROD KOJI STALNO PRETURA KOJEKAKVE KOSTI,OLAJAVA DRUGE,IZMIŠLJA,LAŽE.NAJŽALOSNIJE JE ŠTO JE NA ČELU SVEGA vrh spc-e Oni sa ovim krstevima ponovo *zapišavaju* teritorij,a pravili bi i kapelicu 6 x 8m na Velebitu.BOLJE SPREČITI,NEGO LEČITI.Tome narodu se nemože pomoći

  • Čuo sam, iz pouzdanih izvora, da je drug Dragan Čović lobirao jučer u Zagrebu za puštanje ovoga ratnog zločinca?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.