Hrvatska plivačica na duge staze Dina Levačić preplivala 42 km na Havajima

Hrvatska dugoprugaška plivačica Dina Levačić (22) u utorak je preplivala Molokai kanal, odnosno dionicu u havajskom akvatoriju od otoka Molokai do otoka Olahu, dugu 42 kilometra, za što joj je trebalo više od 13 sati.

Na ovu avanturu Dina je krenula nešto iza 18 sati po lokalnom vremenu i sa svitanjem došla na cilj, nakon što se više od 13 sati borila s nemirnim morem i višemetarskim valovima. Na putu prema ostvarenju njezina cilja nije ju zaustavio ni ubod meduze.

Dinu Levačić je cijelom dionicom pratio kajak, u kojem su se veslači izmjenjivali, te brodica na kojoj su svaki njezin zaveslaj budno pratili njezin otac Mladen i majka Željana, navodi Jutarnji List.

Hrvatska dugoprugaška plivačicau utorak je tijekom preplivavanja vidjela i morske pse, a upala je i u skupinu meduza koje su je “dosta opekle”, izvijestili su u srijedu njezini roditelji Željana i Mlade Levačić koji su bili na pratećem brodu.

Kada je svanulo Dina je vidjela nekoliko morskih pasa, ali osjećala se sigurno jer je pored nje stalno bio kajakaš s napravom koja emitira elektromagnetske valove za rastjerivanje morskih pasa, navadi se u priopćenju kojeg su Željana i Mladen Levačić dostavili Hini u Splitu.

Dina Levačić je prva osoba iz Hrvatske koja je uspjela preplivati Moloka kanal na Havajskom otočju što se u svijetu daljinskog plivanja smatra mitskim podvigom. Molokai kanal se nalazi između otoka Molokai i Oahu na kojem se nalazi najveći havajski grad Hono, a Dina je 65. osoba koja je uspjela preplivati 42 km izuzetno nemirnog mora prepunog meduza i morskih pasa.

Za taj podvig trebalo joj je 13 sati i 7 minuta što je drugo najbolje vrijeme među ženama koje su preplivale Molokai kanal. Preplivavanje je počelo u ponedjeljak 28. kolovoza 2018. u 18 sati i 20 minuta po havajskom, tj. u utorak u 6 sati i 20 minuta po hrvatskom vremenu.

Na plaži gdje je Dina startala s otoka Molokai vrijeme je za oceanske uvjete izgledalo gotovo idealno. Međutim, već nakon sat vremena digao se vjetar i valovi koji su do sada bili “normalni oceanski” digli su se na visinu od tri metra. Dina je sve to dobro podnijela, ali je u petom satu plivanja upala u veliku skupinu meduza koje su je dosta opekle i trebalo joj je nekoliko minuta da se sabere od šoka i boli i krene dalje. Bilo je još susreta s meduzama, ali svaka sljedeća ju je sve manje boljela jer se na neki način navikla na te neugodne opekline‘, ističe se u priopćenju.

Posljednji sat pred izlazak na otok Oahu je bio posebno težak zbog odabira mjesta za izlazak iz mora. U tome su je navodili članovi prateće posade iz Honolulua koji su sve zadivili svojom profesionalnošću i poznavanjem pomorskih vještina, prenosi Tportal.hr.

Sljedećih nekoliko dana do povratka u Split, preciznije Mravince, Dina će s roditeljima provesti u odmoru na otoku Oahu, a u Zagreb će sletjeti u ponedjeljak, 3. rujna oko 22 sata i 50 minuta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.