Hrvatska obnovila 2.800 kuća Hrvata u BiH

Neophodan je zajednički rad svih nadležnih institucija i udruga na povratku Hrvata u Republiku Srpsku – istaknuto je na okruglom stola o održivom povratku i obnovi obiteljskih kuća Hrvata u RS u Banjoj Luci, koji je okuoio brojne sudionike iz Hrvatske i BiH.

Organizator skupa, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković naglasio je kako povratak Hrvata u ovaj entitet najviše pomaže Vlada RH. Prema njegovim riječima, zahtjev za povratak u RS podnijelo je 5.000 Hrvata.

“Nužno je tražiti rješenja za povratak i opstanak Hrvata u RS-u, pa i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više kuća za one koji se žele vratiti”, rekao je Jerković. Predsjednik Saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić rekao je da je strateški cilj Hrvatske politički stabilna i prosperitetna BiH, koja može biti takva samo ako je istinski država sva tri konstitutivna naroda.

“Hrvatska radi na političkoj i privrednoj podršci ostanku Hrvata u BiH. Očekujemo od vlasti RS-a da s legitimnim predstavnicima Hrvata u vlasti tog entiteta djeluju na podršci održivom povratku “, rekao je Ljubić. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar rekao je kako je u povratak Hrvata u BiH Hrvatska dosad uložila oko 320 milijuna kuna i obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH. Samo u prosincu prošle godine obnovljeno je 17 kuća vrijednih 1,6 milijuna kuna, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.