Hrvatska novinarka: Bez izmjena Izbornog zakona, doći će do političke eutanazije Hrvata u BiH

Uz plinsku krizu, Hrvatska rješava i krizu u Bosni i Hercegovini. Tamo se zahuktala možda i posljednja runda pregovora o izbornoj reformi, navodi Nova TV na početku svog priloga o završnim pregovorima koji se za vikend vode u Neumu.

Ono što ne uspijevaju dogovoriti više od deset godina, sada pokušavaju u nekoliko dana. Bosanskohercegovački političari pod velikim su pritiskom SAD-a i Europske unije koji više nemaju strpljenja s gordijskim čvorom izbornog zakona u BiH.

U Sarajevu već dva dana traju užurbani sastanci, a razgovori se nastavljaju sutra u Neumu.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH siguran je ako bi napravili dogovor oko izbornog zakona da bi se uvelike relaksirali odnosi kad je u pitanju politička kriza.

A onda s pravom da tražimo ono što nas zanima – naš kandidatski status kad je u pitanju Europska unija i mnoga druga pitanja, kaže Čović.

Izmjene izbornog zakona trebale bi spriječiti da se ponovi slučaj s prošlih izbora. A to je da Bošnjaci koji su u Federaciji u većini, svojim glasovima izaberu hrvatskog člana predsjedništva, Željka Komšića.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH ističe kako je svima u interesu imati zadovoljne konstitutivne narode, njezine građane i da je svima u interesu imati stabilnu i funkcionalnu BiH.

HDZ BiH predlagao je uspostavu dviju izbornih jedinica unutar Federacije, ali bošnjačke stranke na to gledaju kao na dodatnu podjelu zemlje.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA navodi kako postoje prijedlozi HDZ-a koji su tri koraka unazad.

Na pitanje gdje je izlaz iz ovoga svega, predsjednik SDA odgovara:

To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu sto posto tema koje se odnose na Federaciju BiH.

Bakir Izetbegović polaže velike nade u predstojeće finale razgovora. Milorad Dodik tamo neće ni ići, ali ima prijedlog za deblokadu institucija BiH nakon više od pola godine.

Milorad Dodik, član predsjedništva BiH predlaže poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni svatko tko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, Federaciju, Brčko Distrikt ili kantone, institucionalni subjekt, nazove genocidalnim ili bilo kojim drugim imenom i da se zaprijeti kaznom zatvora.

Izbori u BiH održavaju se na jesen. Bilo kakva promjena izbornog zakona, ako se dogovori, mora biti usvojena šest mjeseci prije izbora, odnosno na proljeće.

Ivana Petrović: “Pokušavaju Hrvate nagovoriti na kompromis”

Urednica Vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović za Dnevnik ove televizije je kazala kako nije preveliki optimist oko toga kako će Hvati proći u pregovorima.

Što ne znači da se do kraja neće drukčije odvijati, jer pozicija s kojom dolaze gospodin Palmer i predstavnica Europske unije je pozicija koju je u prilogu izgovorio Bakir Izetbegović, navela je.

Oni pokušavaju nagovoriti Hrvate na kompromis na način da pristanu na smanjenje ovlasti Doma naroda. Dom naroda za Hrvate je ključan i oni ne mogu na to pristati, pojasnila je Petrović te dodala kako su se Hrvati Washingtonskim sporazumom 1994. odrekli trećeg entiteta, odnosno Herceg-Bosne, upravo zbog Doma naroda koji im jamči njihovu konstitutivnost i ravnopravnost.

Nakon prvog udara na Ustav – to je bio udar šefa OESS-a Berryja je omogućeno da Bošnjaci u Domu naroda preglasavaju Hrvate, a onda je došao i drugi udar na Ustav Federacije – to je bio visoki predstavnik Petritsch koji je Hrvatima u principu preoteo paritet koji su do tada imali u Vladi Federacije, znači da su Bošnjaci i Hrvati imali po osam ministara i zamjenika ministara, što danas nije tako. Već danas Bošnjaci u hrvatskom klubu imaju dva “svoja Hrvata” – Bošnjake deklarirane kao Hrvate – jedan je iz Goražda, drugi iz Bihaća, pojasnila je Petrović.

Ona je kazala da je donja granica ispod koje Hrvati ne bi trebali ići vladavina prava, to jest implementacija presude Ustavnoga suda Federacije po apelaciji Ljubić koja postoji već dugi niz godina i nikako da se implementira.

U toj presudi, uz sve drugo jasno se kaže da Dom naroda nije Dom županija, nego Dom naroda u kojem moraju biti legitimno zastupljeni isključivo Hrvati, odnosno Bošnjaci, odnosno Srbi koji žive u Federaciji BiH.

Petrović je podsjetila i na nužnost implementacije presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu – presuda Sejdić i Finci koja jamči nediskriminaciju manjina, ali istodobno jamči i Hrvatima da legitimiraju svoje predstavnike.

S ovih današnjih pozicija očito je međunarodnoj zajednici, odnosno Europskoj uniji i Americi bitna forma, a ne sadržaj.

Ako se ne bi izborni zakon izmijenio, a bošnjačkom korpusu je očito stalo da se zadrži status quo, odnosno postojeći zakon, to bi značilo potpunu političku eutanaziju Hrvata kao konstitutivnog naroda. Ili ukoliko bi pristali na ovaj kompromis, ili ako ostane postojeći, što bi se u ovom slučaju dogodilo – bi li Hrvati bojkotirali izbore – ne znam, ali s ovih pozicija može se dogoditi da bi ubuduće Bosna i Hercegovina bila država dvaju entiteta – Republike Srpske i Federacije kao isključivo bošnjačkog entiteta, što bi u perspektivi moglo dovesti do velikih trzavica, točnije do sukoba dvaju koncepata, a tu su građansko unitaristički i separatistički, rastumačila je Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV te izrazila nadu da će se naći bolje rješenje.

Iz RS stiže prijedlog o deblokadi institucija nakon više od pola godine. Na pitanje zašto je Dodik omekšao, Petrović je obrazložila da Dodik od samog početka nije mislio provesti ono što je rekao, jer da je, on bi to odmah napravio. I Vučić mu je nedavno rekao da se mora vratiti u institucije Bosne i Hercegovine i sada nalazi opravdanje koje je inače potpuno u skladu s međunarodnim pravom.

Petrović je navela i kako je narativ ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i Milorada Dodika istovjetan, što daje naslutiti da je sve dio velike priče u kojoj je Ukrajina ključna i koja se širi na Balkan, ali da se cjelovitost BiH ne dovodi u pitanje.

Što je zanimljivo u cijeloj priči oko izbornog zakona, sve manje se čuje visokog predstavnika. Pitam se zašto, jer on je vrlo bitna osoba, Dodik neće doći na ovaj sastanak, a njegova je pozicija – što je već stalni narativ – prihvatit će sve što se Hrvati i Bošnjaci dogovore, samo da se ne dira njihov entitet i njihov izborni zakon u Republici Srpskoj.

(www.jabuka.tv/Foto: Dnevnik.hr)

26 komentara

 • E moja Ivana zar ne vidiš da smo bogini.Pa naš spasitelj,naš dobročinutelj vec nekoliko puta u centralnom Dnevniku na HTV kaže nas “ne interesuje”.Halo ,on koji je brljavio o TV kanalu ba hrvatskom jeziku,o stolnom gradu,o tome kako bi imali treci entitet da ga je ON htio.Što očekivati od partijaša SKJ ili HDZ..na onaj mostarski način..način prilivode i varalice.Nista.
  I on je isti ko i Sejdo..jer je pišanje po Hrvatskom narodu ako mjenjaš pisak svaki dan.Izdajnik si i gadiš mi se.Čuj ne intetesuje,ha haaa..

 • čemu se imamo nadat, prodao nas je tuđman 94 te, sad će nas izdat i ovaj smrad za svoje osobne interese.
  mi hrvati opet cemo sutit ko piz.e i rec bogu hvala tako je trebalo bit. i sutra pustit da nam dica uce bosnjacki jezik.
  mi ko narod smo jadnici svi sute jer ih je 90% u 90-tim godinama dezertiralo u njemacku. jadno i zalosno

 • U relaksiranje odnosa mogu vjerovati oni koji nepoznaju stanje i misljenje naroda. Nakon toliko prijezira, samovolje i ignoriranja prava Hrvata, relaksiranje je posve suvisna rijec. Eto vidi se po ucjenama na “kompromis”. Sta je u ovome slucaju kompromis; dati na jedoj strani sto je uzeto na drugoj! To vam je kada hocete zakrpati lijevi rukav, a zakrpu morate odstraniti sa desnog! Narodu je dosta ovoga cirkusa, zato mu je svejedno sta ce biti sa ovom (nazovi)drzavom. I da naprave sve ustupke, tu nema vise povjerenja kao i suzivota. Dojam je da se u ovoj tvorevini i uzbrdo koci!

 • Hrvati u Mostaru su zapravo muslimanski nastrojeni tako da na tu bagru ne trebaš računati. davno je to trebalo sravnat sa zemljom

  • mater ti je muslemanski nastrojena
   Što dolaziš u bolnicu u Mostar ,što idete na posao u Mostar
   Bagra ti je u kući

   Drži se ti svoje selendre s jednom ulicom .

   • Djelomično bih se složio sa kiflom, samo pogledajte čovića koji koristi muslimanski rječnik.
    Moj 1 prijatelj za vrijeme prošlih izbora glasao je za neku mješanu višemuslimansku stranku, gdje sam ga isti dan prekrižio i nazvao izdajnikom.
    Može se reć da su Posušje i Široki jedino pravi hrvati koji su nacionalno nastrojeni koji bi i dns se prvi digli ako bi trebalo i pucat. ovo sve dr su pizde

    • Ti si još gluplji od onog kifle.Nije čović svi hrvati u Mostaru pa sve svrstavaš u isti koš
     Poklopi se i šuti Tako su i muslimani ubjeđeni da se izborni zakon mjenja radi čovića
     Taman ko da će vječno živjeti.
     Jeli pošteno da naša djeca ubudućinodti moraju strahovati koga će im muslimani podvaliti.
     Zato ne pišite gluposti.

 • Ovi političari samo bezveze lože narod, đava će vam bit i s zakonom i bez njega vi se bogatite a narod ode vani jebo vas zakon u guzicu smradovi jedni

 • Zasto ORjuni smeta Izborni zakon. Da nama nije Hrvata iz Sredisnje Bosne odcjepili bi se i pripojili Hrvatskoj. Taj Izborni zakon je nesto sto manjine imaju a ne konstitutivni narod. Muslimani traze vraga pa ce ga vjerojatno i dobiti. Imaju dva naroda protiv sebe.

 • Bolje da se ništa ne dogovore. Ovo može opstati isto kao i zločinačka Jugoslavija sve je isto i raspasti ce se sigurno samo je pitanje za koliko godina. Zašto je naš entitet nazvan Federacija pa to valjda shvaćaju i najveći glupani osim smutljivaca koji stoljećima prave nered na Balkanu pa su tako Englezi isporučili na tanjuru stotine tisuća Hrvata te su ih Srbi i priglupi komunisti pobili. Pune jame po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH. Artuković je rekao na suđenju da u Jasenovcu leži njegova zaklana vojska, otkrit ćete ih po dugmadima NDH. I zato se neki boje otkopavanja Jasenovca. Sve laži bjelosvjetskih protuha, smutljivaca, koji organiziraju ratove po svijetu I, II, domovinski, Irak, Sirija, Libija, Afganistan,…. kao što će i ovaj u Ukrajini. Neka sva prokletstva svijeta dođu na one koji su to odlucili, neka nikada nemaju mira i vječno gore u paklu. Isto su ostavili BiH ovakvu kako bi kad im bude odgovaralo početi rat. Kad je Srbija napala Sloveniju, Hrvatsku, Bih, iz povjerljivih izvora znam da su Miloševiću dali tri mjeseca da smrvi Hrvatsku ali su se iznenadili otporom golorukih Hrvata koje je zlocinac Buda razoružao. Samo što ovo nije bila 45. pa su vijesti i dokumentarni filmovi pomogli da normalan svijet, a ne zlocinacke svjetske vlade, vidi sve zlo tih sitonističkih vladara. Neće oni stati na tome, sve hrvatske vlade su ucjenjene ili ćeš raditi kako ti mi kazemo ili te noć popije dok im nisu predali sanirane banke, telekomunikacije, mlijecnu industriju, Plivu,peveca i zadnje Agrokor a preko njega vodu, zemlju,…. O čemu ovi gore nedorasli komentatori pišu šupljake. I ova informatička industrija je smišljena sve za isti cilj samo dosta ljudi zna dva i dva oa im se pomalo obija o glavu te sada smišljaju kako cenzurirati takve oa opet imamo potomke komunista bagru sa Faktografa i sličnih koji odlučuju što neki znanstvenik zna ili ne zna te ih blokira bagra koja nije završila ni srednju školu. Vrijeme je sa svi narodi progledaju i ne daju da im bagra ispire mozak kao Gojimima.

 • Dajte se ljudi smirite a ovi blesimetri sto govore o islamu i Mostarcima za kaznu svaki dan u knjiznicu i samo čirajte da se malo civilizirate. Prepotentnim Mostarcima savjet oladite malo i ne preuvelicavajte nesta sto nema utemeljenja, bit cete tako pametniji i drugima a ne samo sebi.
  Dakle, sto nas je toliko malo krivi su prezito nasi politicari jer su sebicno grabili samo sebi i svojima. Kad ovamo dođe prosjecan americki politicar i raspravlja o izbornom zakonu i ostalom vezanom za ustroj BiH ne moze pobjeci od cinjenice koju namece sluzbeno Sarajevo a to je da smo po broju stanovnika manjina. Oni koji ne gledaju kroz tu cinjenicu busaju se u prsa i slicno ali ne razumiju stvari kako međunarodni odnosi funkcioniraju u svijetu. Da se samo podsjetimo da je Kosovo dobilo drzavu prirodnim prirastajem i da ih je 90 tih gidina bilo oko milijun a sada je preko tri milijuna. U tome je bit i zbog toga je Srbija izgubila Kosovo. Bilo je tu pomoci USA za Kosovo ali lsko je pomoci kad imas bazne osnove. Sta nas Covic sada moze. Na zalost, ne bas previse pa svidjela se nama ta cinjenica ili ne.

 • Covic je vazda bio protiv hrvata . Navijao za Velez, volio Jugu, do zadnjeg dana se borio za nju, potpisivao se cirilicom, bio na strani JNA kad je pocela agresija na RH, u vrijeme Samouprave zbrisao u Makarsku i on nas sad prestavlja. On je uz hrvate samo kad je korist kad se djele pozicije i plijen. Bio je uz Lijane i danas sa njima igra igru. Bakir mu je najbolji saveznik uz Dodika. A u cemu se slazu u podjeli plijena i u borbi za imunitet od sudskih progona. Pokrali su pola BiH oni i njima poslusni stranacki korumpirani likovi. I ti isti danas radpravljaju o polozaju hrvata, opstojnosti, suzivotu i pravnoj drzavi. A rade i cine sve kontra toga 25 god… Lopovi i kriminalci da pozele da zazivi pravna drzava i da svi pred zakonom budemo isti. Da oni koji su se obogatili nelegalno ostanu bez toga i da sudski odgovaraju. E daleko smo mi od toga…

 • I virus je pušten sa istim ciljem, preko njega i inflacija. Neki politički komentatori kažu svi znamo koliko ljudi na svijetu drže većinu bogatstva. Ali obično stanovništvo srednji sloj su isto uštedili dosta novca, putuju kao nekad ti bogataši, čak po odjeći se ne prepoznaju, jedu po skupim restoranima, putuju na egzotična mjesta, postaju im konkurencija, završavaju fakultete, grabe naprijed, oni se čude kako može neki obični Gojim imati znanje engleskog princa, soroščine i ostalih. I zato treba velikom inflacijom poništiti to bogatstvo srednjeg sloja da mogu njihovi glupi nasljednici i dalje upravljati stanovništvom kojega će ograničavati u svakom pogledu. Svjetske, narodne vlade, su ucijenjene i moraju igrati kako gazda kaže. Poslije ovoga će dugo vladati siromaštvo. Neka bam je Bog na pomoći, zato narode molite sve više jer koliko vidimo ustali su najviše protiv katoličke crkve koja nas još drži na okupu, te su ubacili svoje ljude kako bi je rasturili. Paljenje crkava po Francuskoj, Kanadi,…izmišljanje na svećenike, zamislite kako imaš dokaz da je neki svecćenik radio prije 70 godina neka silovanja a zanimljivo da to ne mogu dokazati da je silovana cura prije dva dana pa najčešće silovatelj bude pusten. Odakle to odjednom pitam se?

 • Evo zamislite nema Čovića i koje objašnjenje nudite našem narodu zašto je Komšić izabran sa glasovima Muslimana. Odgovorite ljudima kad ste toliko pametni. Dosta je Hrvatima takvih smutljivaca. Oni koji su doprinijeli da 45.godine bude ubijeno stotine tisuća Hrvata da bi opstala zločinačka tvorevina Jugoslavija, kao onima koji sada pokušavaju oteti to pravo Hrvatima i prikloniti se novoj maloj Šugoslaviji želim da im se zlo vrati na njima, njihovoj djeci i dalje. “Gospodo” imate krvave ruke i šupalj pokvaren mozak ako ste Hrvat, ako niste uopće me ne zanimate. Uglavnom tzv. Orjunaši su više zla napravili našim ljudima nego zvijeri okolo koje se žele dočepati hrvatske zemlje i bogatstva.

 • Komsica i Covica, Ljubica treba Ustavom zabraniti da se kandidiraju za hrvatske pozicije. A hrvati trebaju birati svoje prestavnike. Ali ove maknuti trajno iz politike.

 • Upravo tako. Doci ce do postepene autanazije Hrvata, bez da ce se to primijetiti. Kao zaba koja se stavi u lonac hladne vode i pomao zagrijava. Na kraju zaba se skuva bez da je znala iskoci. Da li Hrvati danas znaju da su sa svojom politikom iz 90ih “isvisili”?

 • Toćno. Doći će do upravo do politićke eutanazije, i politićkog pobaćaja u konaćnici.
  Mi nekada i ne znamo više ni što bi smo mi toćno pogurali naprijed, koliko je to politićki mogućno, ali smo mi svejedno tu ako bude trebalo štogod pogurati naprijed.

 • Mi smo opstali iako je 45. Partizanija zocinacka ubila najmanje 10 %stanovnistva ali im je bilo uzalud. Kad takvi dođu pred Boga što će reći, koliko su zla nanijeli svome narodu pa i cijelom svijetu. To su danas tzv. Preobučeni vukovi, Udruge za prava sodome, to su udruge civilnog sorosevog drustva udruge za zastitu prava govora a drugima brišu govore pa cak i doktorima znanosti,….. Očevi ubili sve sto je živjelo u centru Zagreba i ostalih većih gradova, danas njihova djeca potkopavaju Hrvatsku i cjelokupan narod. Jedina pravda je sto je potres im srušio dio zgrada i zato podržavam onog tko koči izgradnju. Vjerojatno bivši potomci ubijenih vlasnika ne daju pristanak za obnovu, propala im tito a zločinačka država a nigdje nema zapisano da su to kupili dok svi znamo kako su klanjem Hrvata došli do stana . Bravo za HDZ bar u nečemu. Isti i u Herceg Bosni rade nam o glavi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.